Archive for October, 2008

puasa sunat enam di bulan syawal..

Posted: October 9, 2008 in Uncategorized

hari ni dah masuk hari ke-9 syawal..sume dah bz dgn normal life masing2..klo open houz,ada gak,tapi ujung minggu..klo weekdays cam arini,sume bz kat ofis or kat kuliah..

tapi,adakah sume dah start puasa sunat enam?? fadhilat puasa sunat enam ni sgt besar,rugi sgt klo tak buat…

  Sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: Sesiapa berpuasa Ramadhan, kemudian diiringi dengan puasa (sunnat) enam hari dalam bulan Syawal adalah seperti puasa selama setahun.”

(Riwayat Imam Muslim)

hmm..lumayan sih klo dpt pahala sebesar tuh..dan bukannye susah pun nak kte buat..yela,raya dah sakan..makan waktu raya arituh tak ingat dunia,melantak,melahap..bak kata org ‘mengisi semula perut lepas sbulan puasa’,ish3,salah niat tuh..

anyway,betulkan niat..berpuasa sunat kerana Allah swt..hanya utk mendapat keredhaanNya..dan pahala kita anggaplah sebagai bonus dari keikhlasan kita berpuasa..ameen…semoga dikabulkan dan diberkati puasa kita..ameen ya rabbal alameen…

oh ye..ada cara terbaik utk menjalani puasa sunat nih..caranya..terbaik (afdal) secara berturut-turut dan dimulakan pada hari kedua bulan Syawal, tetapi boleh dan sah dengan tidak berturut-turut, misalnya sehari puasa dua hari tidak, kemudian puasa lagi, asalkan genap enam hari didalam bulan Syawal.

bagi yang sedang berpuasa sunat enam,huuu~~ jadi satu dilema yang sukar dielakkan ble ada yg wat open houz raya, apatah lagi klo tuan rumah itu mengkhususkan jemputannya di waktu siang. Sedihnye, ada yg jadikannye alasan berpuasa sunat itu untuk tak menghadiri jemputan ataupun menjadikannya alasan untuk tidak berpuasa enam. 

berpuasa bukanlah tiket serta alasan untuk tidak memenuhi jemputan. Ibnu Umar Radhiallahu ‘anhuma misalnya, tetap memenuhi jemputan walaupun beliau sedang berpuasa. Dalam satu hadits riwayat Imam Muslim, Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu telah berkata bahwasanya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

“Jika dijemput seseorang daripada kamu ke (majlis) jamuan maka hendaklah dia memenuhinya. Jika dia sedang berpuasa maka doakanlah tuan rumah itu, dan jika dia tidak berpuasa maka hendaklah dia makan.” 

(Hadits Riwayat Imam Muslim)

so,sekarang..bagi sape2 yg lom lagi start puasa sunat enam,startla mulai esok..dan bagi yg dah pun start,selamat menjalani ibadah puasa sunat..semoga semua amalan kita diterimaNya..ameen..

(some parts of dis article were copied,pasted and edited from www.brunet.bn )

raya oh raya…bergambar sakan kami..

Posted: October 7, 2008 in Uncategorized

eidul fitri el mubarak..time to change…

Posted: October 6, 2008 in Uncategorized

ketupat di pagi raye..

eidul fitri..waaa~~~ sgt meriah tahun nih..even cuti sekejap,nikmat beraya bersama keluarga dan suasana raya di kampung sgt terasa..syahdunye bagi kawan2 n juniors yg nun terpaksa beraya di Padang Indonesia..isk3..takpe2,nnt sol bawa balik kuih raya dan rendang ok??

sekarang nih tgh cuti lagi..cuti raya??ehmm..maybe (with some doubts) sampaila 13hb…others cuti raya seminggu je..so,skang da masuk minggu 2,hm,terpakse duk umah jela..layan tv..laptop..books and Quran..

rasa lost..kekurangan…iman kita naik turun..

dat’s why skang ni cube refresh balik..erti eidul fitri..

sebenarnya eidul fitri merupakan satu fase..satu titik permulaan baru utk menjadi insan baru..insan baru?? em..yup,insan yang dibentuk dan dilentur dari madrasah tarbiyah ramadhan..ramadhan membentuk diri ke arah rabaniyyah..bulan yg btul2 mendekatkan diri kte pd yg Esa..bulan yg mengubahkan diri kte menjadi lebih baik..berebut mendapatkan barakah,rahmat dan maghfirahNya..tapi,ckup ke sekadar dlm bulan ramadhan?? then,transform ke asal??

 

sekarang ni kte sepatutnye seolah2 baru keluar dr kepompong ramadhan utk menjejakkan ke dunia baru..kte ni bak ‘kuih raya yang hot from da oven’..yg fresh..murni dan kembali kpd fitrah..

di sini,kte patut set mind kte utk berubah..why not?? kenapa takut pd perubahan??

some people said..’arghh,malaslah..nnt dikata org’..’nnt pe lak org ckp??’…’seganla..’

kenapa nak pikir smua tu?? kdg2 manusia mmg ske jeles dgn org len..kdg2 tu just jd pembukaan topik mereka utk berborak dgn kte..kdg2kte yg lebih2 sgt berfikir ttg apa yg org ckp ttg kte..

be urself..berubah kerana Allah dan diri..no need others to set it..just cekup some advices n motivations dari diorg..

teringat ada ustazah bg talk dlm forum an-nisa tahun lepas..dia kata,semua org sibuk hal kita..kita pula sibuk dgn apa yg diorg kata..kalau camtu,tak habis2 masalah..blh jd psikotik atau gila camtu..so,dia kata just tanamkan di pikiran ’emang gue pikirin?’..huhuhu,mula2 dgr..tergelak gak..tapi bila renungkan..dat’s da reality n i should do that too..and u too!!

check mic..bismillah…testing2..

Posted: October 6, 2008 in Uncategorized
Tags: ,

bismillahirrahmanirrahim..

setelah sekian lama..br ni akhirnya menguatkan semangat,menggagahkan tangan,menekadkan diri buat blog..

sekadar utk pengisian jiwa..

mengetuk hati diri yang terlena..

membangkitkan diri yang terbuai..

menarik diri yang terkaku..

semuanya..

utk kembali mengingati Rabb…

Allah yg Maha Esa..