eidul fitri el mubarak..time to change…

Posted: October 6, 2008 in Uncategorized

ketupat di pagi raye..

eidul fitri..waaa~~~ sgt meriah tahun nih..even cuti sekejap,nikmat beraya bersama keluarga dan suasana raya di kampung sgt terasa..syahdunye bagi kawan2 n juniors yg nun terpaksa beraya di Padang Indonesia..isk3..takpe2,nnt sol bawa balik kuih raya dan rendang ok??

sekarang nih tgh cuti lagi..cuti raya??ehmm..maybe (with some doubts) sampaila 13hb…others cuti raya seminggu je..so,skang da masuk minggu 2,hm,terpakse duk umah jela..layan tv..laptop..books and Quran..

rasa lost..kekurangan…iman kita naik turun..

dat’s why skang ni cube refresh balik..erti eidul fitri..

sebenarnya eidul fitri merupakan satu fase..satu titik permulaan baru utk menjadi insan baru..insan baru?? em..yup,insan yang dibentuk dan dilentur dari madrasah tarbiyah ramadhan..ramadhan membentuk diri ke arah rabaniyyah..bulan yg btul2 mendekatkan diri kte pd yg Esa..bulan yg mengubahkan diri kte menjadi lebih baik..berebut mendapatkan barakah,rahmat dan maghfirahNya..tapi,ckup ke sekadar dlm bulan ramadhan?? then,transform ke asal??

 

sekarang ni kte sepatutnye seolah2 baru keluar dr kepompong ramadhan utk menjejakkan ke dunia baru..kte ni bak ‘kuih raya yang hot from da oven’..yg fresh..murni dan kembali kpd fitrah..

di sini,kte patut set mind kte utk berubah..why not?? kenapa takut pd perubahan??

some people said..’arghh,malaslah..nnt dikata org’..’nnt pe lak org ckp??’…’seganla..’

kenapa nak pikir smua tu?? kdg2 manusia mmg ske jeles dgn org len..kdg2 tu just jd pembukaan topik mereka utk berborak dgn kte..kdg2kte yg lebih2 sgt berfikir ttg apa yg org ckp ttg kte..

be urself..berubah kerana Allah dan diri..no need others to set it..just cekup some advices n motivations dari diorg..

teringat ada ustazah bg talk dlm forum an-nisa tahun lepas..dia kata,semua org sibuk hal kita..kita pula sibuk dgn apa yg diorg kata..kalau camtu,tak habis2 masalah..blh jd psikotik atau gila camtu..so,dia kata just tanamkan di pikiran ’emang gue pikirin?’..huhuhu,mula2 dgr..tergelak gak..tapi bila renungkan..dat’s da reality n i should do that too..and u too!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s