i’m back…

Posted: November 21, 2008 in Uncategorized

         Syukurku dipanjatkan ke hadratNya kerana dh memberiku kekuatan utk truskan tulis blog ni..dh berbulan2 diri ni tak tulis blog..bnyk kendala,hambatan dan halangan..sibuk je memanjang..alhamdulillah,hari ni ada kekosongan…

 sedih dengan ujian??

            Ujian..dugaan..hambatan..kendala…bila terlintas kata2 ni,tidak terasa seksanya..namun bila sudah tertimpa atau perlu dipikul beban ujian itu,terasa sangat berat.. Sebenarnya yang terasa oleh kita bukanlah seksaan,namun kita yg tersalah menginterprestasikannya..Ujian hanyalah menguji kesanggupan kita untuk bersabar..

           

            Allah menguji hamba2Nya setiap masa..secara kita sedar atau tidak..selalu kita sinonimkan ujian dengan sesuatu yang tidak menyenangkan kita..sesuatu yang membuatkan kita tak selesa malah membuat kita rasa sempit dada..namun,pernahkan kita berfikir bahawa nikmat2 yang menggembirakan dan enjoy tu sebagai suatu ujian??

Bila kita kesusahan,kesempitan..kurang duit belanja..gagal exam..tu baru terasa ujian.. Namun bila kita berjaya dan peroleh kesenangan dan kebahagiaan,kita semua sering terleka..apakah kita menyadarinya?? Tergantung keimanan kita..

 

            Kenapa Allah menguji kita?? Soalan yang unik sebenarnya..namun,inilah hakikat..

Kita tidak diciptakan di dunia ini hanya untuk bermain2 atau bersenda gurau..tapi,ada tujuannya…

“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” (”I am full of faith to Allah”) sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.”

(Surah Al-Ankabut : 2-3)

ya…tujuannya utk menguji tahap keimanan kita..setakat mana tingginya..adakah cuma sekadar di mulut tidak di hati??

Kita sering bermain2 di minda bila mendapat ujian..kenapa aku?? Anda seolah2 kesal.. tetapi cubalah anda sentiasa berfikir positif..Allah memilih kamu kerana Allah masih menyayangimu..cubalah terasa seolah2 parents menghukum atau menasihat si anak kerana membuat kesalahan,tu tandanya parents tersebut masih menyayangi anaknya dan masih mengambil berat terhadapnya..

 

            Terkadang kita bertanya juga..kenapa ujian seberat ini??…aku tak mampu!!

“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

(Surah Al-Baqarah : 286)

Allah hanya akan membani hambanya sesuai kemampuannya..jelas..walaupun kita terasa berat,tapi Allah tahu tahap kemampuan kita,yg mn kita sendiri tidak menyedari..kita hanya meminjam badan kita secara sementara..tapi Allah merupakan pemilik badan kita yg haq..dan ingatlah,kamu jangan berputus harapan dan patah hati dlm menghadapi dugaan ni..dan terimalah dan harungilah dengan penuh kesabaran dan hati terbuka..

“… ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.”

(Surah Yusuf : 12)

“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”

(surah al-imran: 200)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s