Archive for December, 2008

exam fever…

Posted: December 14, 2008 in Uncategorized

me_to_you_good_luck

exam dtg lagi!! (buat nada ‘tora dtg lagi’,hihihi..)

actually ni lagi 2 hari nak exam..
tapi still nak menyempatkan diri tulis sket sbnyk..
alang2 tgh otak rs tepu ni,so rehatla jap dgn menulis..(^o^)

exam..test..ujian..
sememangnya akan dtg ble dh smp masanya..
knapa nak diuji??
dr kecik lagi slalu ckp..’kalaulah skolah xyah ada test,kan best’..hihi..memang tak matang..

tapi ble dh makin besar..sedr akan hakikat tujuan exam tu..

dgn adanya exam,br kte tau smp mn sbnrnya kemampuan kte..
dgn adanya exam, br kte sedar yg kte b4 nih masih lagi tak fhm bbrp pekara..
dgn adanya exam,br timbul semangat utk lebih belajar dan berusaha..
dgn adanya exam,br kte lebih bnyk berdoa+solat hajat rite?? (ini hakikat esp bg yg slalu leka..ble susah,br tercari2Nya..ish3..)
dgn adanya exam,br kte sedar yg kte sbnrnya hanya berusaha, tp Dialah yg menetapkan segala sesuatu..
dgn adanya exam,br kte sedar apa tu konsep tawakal dan tawakul..
dgn adanya exam,br kte sedar apa itu pengorbanan..
dgn adanya exam,br kte akan faham apa ertinya ujian yg lebih besar dlm hidup ni..

so,kte sekarang dlm menghadapi exam..kte kne persiapkan diri!!

banyak hikmahnye..
klo kte sentiasa postive thinking (husnu zhonn)..pasti kte faham sume ni..
klo kte sentiasa berfikir,pasti kte sedar akan hakikat2 ni..
tapi..klo kte meremeh2kan exam..pasti exam tu tak bernilai pd kte..

so, anda sebagai pelajar muslim..berjuanglah!!
anggapla exam ni sbg salah satu medan perjuangan anda!!
chaiyok!! ganbate!!

good luck semua!!
ma’attaufik wannajah..
usaha..doa..tawakal..
innallah ma’ana..

Advertisements

ditarik pengiktirafan??? siapa kata??

Posted: December 13, 2008 in Uncategorized

hmm..semalam tgh ralit2 dgr ceramah..
tetiba ada junior bg notes kat sol..
dlmnye tertulis..
‘akak,btul ke u kte ni akan ditarik semula pengiktirafan??’
sol reply la..’mn adik tau??’
dia tulis lg..’kwn saya kat msia bgtau’..
hm..bnyk rumors br sekarang..
mmg rumors tu dah didengar sejak awal tahun haritu lagi..
risau sgt2 juga klo pikir..
apatah lagi adik2ku yg br masuk mendaftar ni..
takkanla burn camtuh je kan??
so,sol pun watla sket research..
alhamdulillah..setakat ni sumenya positif hasilnye..
esp ble bc dlm web M.O.H ni..–>
http://moh.gov.my/MohPortal/unimedPublic.jsp?search=INDONESIA&search2=&action.x=28&action.y=12
insyaAllah..jangan khawatir ok??
kita jalani semuanya dgn sebaiknya…
bljr rajin2 ok??

dunia dan hati...

Suatu ketika saat berkumpul dengan murid-muridnya, Imam Ghazali mengajukan pertanyaan kepada para muridnya :

1. Apakah yang paling dekat dengan diri kita?
Murid-muridnya menjawab : jantung, hati, mata.
Bukan itu kata Imam Ghazali, yang paling dekat dengan kita adalah kematian. Kita tidak tahu kapan ia datang, apakah besok, lusa, ataukah semenit mendatang.

2. Apakah yang paling jauh dari kita?
Ada yang menjawab : negeri Cina, bulan, bahkan matahari.
Yang paling jauh dari kita kata Iman Ghazali adalah masa lalu, sedetik yang telah lalu tidak bisa engkau kejar walaupun dengan menunggang kuda.

3. Apakah yang paling besar?
Para muridnya menjawab : Bukit, gunung, bumi.
Kata Iman Ghazali, bukan itu yang dinamakan besar. Tapi yang terbesar adalah Hawa
nafsu
. Oleh karena itu jagalah diri kalian agar tidak terbawa olehnya kepada kesesatan.

4. Apakah yang paling berat?
Besi, baja, batu, kata murid-muridnya.
Yang terberat kata Imam Ghazali adalah memegang amanah.

5. Apakah yang paling ringan?
Murid-muridnya menjawab : kapas, kertas, debu.
Berkata Imam Ghazali : “Yang paling ringan adalah meninggalkan shalat.”

6. Pertanyaan terakhir, apakah yang paling tajam?
Para hadirin ada yang menjawab : “Pisau, panah, pedang”
Yang paling tajam adalah lisan atau lidahmu. Maka jagalah Ia agar tidak melukai dirimu atau orang lain.

 qurban...

eidul adha a.k.a raya qurban..

di mana dilakukan dua ibadah besar pada bulan ni,yakni ibadah haji dan ibadah qurban..

yg nak dishare kat sni adlh about ibadah qurban..

seperti kte semua pun tau, ibadah qurban nih berasal dari kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail..dari situ,kte disyariatkan utk menunaikan ibadah qurban bagi yang mampu..

apa pengajaran yg kita blh amik dr kisah Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail tu??

  1) bukti kecintaan kepada Allah..

  • kecintaan kepada Allah dibuktikan dengan kesanggupan beliau mengorbankan sesuatu yang sangat dicintai..subhanallah..
  • klo nak dibandingkan dengan kita,entah di mn level kecintaan kita..sosok seorang anak tu tersangat bernilai jika nk dibandingkan dengan pengorbanan harta dan masa..tapi,kte skrg,utk mengorbankan masa, harta dan tenaga pun hati dh berbelah bahagi dan perlukan masa lama utk pertimbangkan..alangkah sedihnya ble mengenangkan diri..

  2) keyakinan kepada Allah

  • Nabi Ibrahim yakin dengan apa yg telah diperintahkan kepadanya.. (sami’na wa ato’na) ..tanpa ragu2, Nabi menerimanya engan hati terbuka dan dada yg lapang..
  • klo nak dibandingkan dengan kita,kte sering berfikir2 dan ragu2 dengan perintahnya..ada je alasan yg direka utk mengelakkan diri dari beban atau amanah yang telah diperintahkanNya kepada kita..
  • adakah anda…masih lagi tak yakin dengan perintah beribadah??anda masih tidak yakin dengan tugas kita sbg khalifah di muka bumi ni?? anda masih tak yakin dgn kewajipan berdakwah? anda masih tak yakin dengan akan tibanya hari kemudian? anda tidak yakin dengan balasan dunia dan akhirat?? tepuk dada tanya selera..

  3) pola pendidikan yang luar biasa

  • Nabi Ibrahim dapat perintah dari Allah, tapi tetap berdiskusi dengan anaknya, Ismail..
  • ini cth penerapan tarbiyah anak yang sangat bagus..adanya dialog antara parents dengan anak..biarkan anak berhak bersuara,rasa dihargai pandangannya, rasa diambil berat tentang perasaannya..

hmm..bnyk kan hikmah di sebalik cerita tu?? kte selalu dengar tapi kita kurang menghayati.. tu bermakna anda TAHU TAPI TAK FAHAM..

sedia berkorban..

berbalik ke ibadah qurban..ibadah qurban yg kte lakukan saban tahun tu pun ada bnyk hikmahnye..antaranya :-

   1) ujian kenikmatan

          – sesungguhnya segala sesuatu yg kita miliki di dunia ni hanyalah pinjaman semata2, semuanya hak milik mutlak Allah, tuhan sekalian alam..  dan sesungguhnya dalam harta yg kita miliki sebenarnya ada hak org lain yg Allah dah titipkan kepada kita utk dibagi2,cuma kita je yg tak sedar..so, alangkah zalimnye kte bolot harta yg kta ada ni hanya utk diri kte je..dan alangkah indahnya klo kte  berkongsi lebihan nikmat kte kepada yg lebih memerlukan..

          – ibadah qurban membuka wadah atau medan utk kte menginfakkan sebagian harta kita utk dikongsi bersama.. nikmat lebih terasa apabila yg kita miliki dinikmati oleh org yg memerlukan..cthnye,beza rasanya klo org yg betul2 kempunan mkn aiskrim dan tak mampu beli dengan org yg setiap hari mkn aiskrim..org yg kempunan tu klo dpt aiskrim,akan bnar2 rasa menikmati dan makan dengan penuh penghayatan dan berhemah (mkn sket2 utk hayati)..cube kte bayangkan situasi tu pada org miskin yg dapurnya dah berkurun tak berasap, tapi di hri raya qurban ni dia dapat daging qurban utk dimasak..subhanallah..

   2) kebersamaan

          – menyangkut yg dah dibincangkan, ibdh qurban akan membantu yg tidak mampu..yg kaya menyumbang harta kepada si miskin..di sini akan terserlah kerelaan diri utk menyempitkan dan mendangkalkan lurah serta jurang di dalam sanubari yg selama ni memisahkan..

   3) memperdalam keyakinan tentang kebesaran Allah..

          – ble dah kte faham, kte akan rasa yakin dengan kebesaran dan ketentuan Allah..kte akan rasa Allah Maha Bijak dalam Mengatur segala sesuatu..sungguh indah penciptaanNya,sehingga setiap hal atau kejadian yg berlaku ada hikmah dan pengajarannya…MasyaAllah..

         – ble dah bnyk yg dikupas, akhirnya akan timbul keikhlasan dari diri utk menghulurkan tangan menginfakkan harta atau tenaga..

         – ble hati dah mula menyerap penghayatan dari seluruh post ni, diri sendiri akan tergerak untuk menyemai kesanggupan utk berkorban..

# mengutip kata2 kak dina –> ” mampukah kita ‘menyembelih’ kepentingan diri setekad Nabi Ibrahim menyembelih Nabi Ismail hanya kerana memilih ketaqwaan dan iman padaNya..hayatilah erti pengorbanan yang sebenarnya..hanya tinggal dipilih, berkorban, terkorban atau dikorbankan”

ubat dan doa..

Posted: December 7, 2008 in islam is my way

Nabi s.a.w bersabda :  ” sesungguhnya Allah tidak menimpakan sesuatu penyakit melainkan memberi pula ubatnya,kecuali satu penyakit.” mereka bertanya, “ya Rasulullah,penyakit apakah itu?” Rasulullah menjawab, “penyakit tua”.

so, conclusion yg blh ditarik dr hadis ni..semua penyakit ada ubatnya,jgn putus asa..berusahalah..

penyakit yg dimaksudkan bukan hanya terpatok pd penyakit fisik tapi juga meliputi penyakit ruh dan hati.

klo penyakit fisik,untuk ubatnya blhla anda dapatkan doc atau farmacist..ubat makan,ubat bentuk injeksi dll

tapi klo penyakit ruh dan hati?? ubatnya adalah taubat dan doa..

ubat...

ubat..klo kte nak sesuatu ubat tu berkesan dan totally efective, kne ada etika2 nya,yakni :-

1) dose yang mencukupi

dose yang mencukupi bermaksud klo doc bagi 10 biji ubat utk dimakan,so makanlah sepuluh biji tu..jgn kurang (not yet effective) dan jgn berlebihan (nnt overdose n ada side effect)..

2) syarat ubatnya diikut

– cthnye la kan..klo kte dapat ubat antibiotik,doc akan suruh kte abiskan..ataupun kat sampul ubat tu ada tulis “HABISKAN”…btul tak?? tu memang syaratnye utk totally bunuh bakteri yg menyerang tu..

3) aturan pemakanannya dipatuhi

– kekerapannya dipatuhi.contohnye ubat A 2 biji sekali makan,3 kali sehari,kte kne makan exactly cam yg disuruh..if main skip2,lambatlah sihat alamatnye..ada yg kata,malas la..so,makan 4 biji sekaligus ms lunch,huuu~~ bahaya tu,nnt ubat tu menumpuk dlm perut+ginjal dan akan menyebabkan toxic pd perut dan tubuh..

klo tiga2 ni dilaksanakan dengan betul, insyaAllah akan sembuh dengan izinNya..

ok…sekarang yg nak dikupas di sini adalah tentang doa..

doa juga merupakan ubat kan?? (as i stated above) ubat utk hati dan ruh kita.

so, doa juga ubat yg kne sama etikanya as ubat biasa..camne eh??

ok..kte ikut etika atas td..yakni :-

1) dose yang mencukupi

setiap hari kte berdoa..tapi,adakah dh mencukupi kte berdoa?? mostly,org berdoa utk mencukupkan syarat after solat..seolah2 doa tu adalah satu rutinitas yg tak bermakna mendalam..cubelah spend masa btul2,berdoalah..biarpun skejap,tapi hayatilah doanya..klo doa tu mmg utk memohon keampunanNya,menangislah..klo ttak dpt hayati doa dlm bahasa arab,berdoalah dlm bahasa yg anda fahami..hadirkan jiwa dlm setiap tutur kata yg anda ucapkan..

2) syarat ubatnya diikut

– doa juga ada syarat dan adabnya..menghadap kiblat,bersungguh2,kosentrasi hingga khusyu’,berkeadaan suci,yakin dengan ijabahNya dan lain2..so,cukupkanlah adab tu utk mengharapkan kemakbulan doa dariNya..

Nabi s.a.w bersabda : “berdoalah kepada Allah dan kalian harus yakin akan adanya ijabah (jawapan dari Allah). ketahuilah, Allah tidak akan menerima doa dari orang-orang yang lalai”

3) aturan pemakanannya dipatuhi

– kte kne berdoa mengikut aturannya..kan ada waktu2 ijabah (waktu yg afdal berdoa).so,berdoalah ikutnya..cthnya 1/3 terakhir mlm, waktu azan, antara azan dan iqamah, selesai solat fardu dan lain2..

– kte juga tak blh tergesa2 harapkan kemakbulan drNya..tapi takleh gak putus asa dlm berdoa if masih lum dimakbulkan sebab…

Bila Tuhan CEPAT mengabulkan doamu, maka Dia menyayangimu,
Bila Dia LAMBAT mengabulkan doamu, maka Dia ingin menguji kesabaranmu,
Bila Dia TIDAK  mengabulkan doamu, maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu.
Oleh itu, senantiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam keadaan apapun jua..

so, kawan2 dan temanku yang disayangi..jgnlah berputus asa dlm berdoa..

berdoalah sebanyak mungkin..

hadirkan hati dan jiwa dlm menghidupkan kekhusukan berdoa..

yakinlah kepada janjji dan ketentuanNya..

dan…jgn lupa, doa itu bahagian dari tawakal kepadaNya..so,b4 tu jgnlah lupa utk berusaha..

insyaAllah..yakin dgn Nya..dan selalulah husnu zhonn..

berdoalah..

seperti bintang..

Posted: December 6, 2008 in islam is my way

stars in da sky

Ajari aku menjadi bintang…

Yang tak pernah putus asa hadir di malam panjang…

Walau dia tau kekaguman mata bukan tertuju padanya…

Melainkan pada keindahan sang bulan…

Ajari aku menjadi bintang…

Yang mempunyai rasa tak bermasa…

Tetap setia menjadi cahaya kecil di malam panjang…

Walau dia tau sinarnya takkan bisa menandingi sang bulan…

— 

Ajari aku menjadi bintang…

Yang tak pernah menyerah hadir di malam panjang…

Dengan segenggam asa dan harapan…

Menghapus setiap jejak kegelapan…

Bintang kecil kau bukan primadona malam…

Tapi yakinlah keberadaanmu dibutuhkan…

Sekedar menambah semarak langit menuju siang…

Maka tetaplah TEGAR .

why wait???

Posted: December 6, 2008 in islam is my way

try_again

 

Dear friends

You are the jewels of tomorrow

The hope of ummah

You are here to equip yourselves

For the oncoming role

That will make you

The champion of humanity

Learning, is not easy task

It will not be laid before you on-a silver platter

With condiments or garnishes

Remember…

The days when you learnt to walked

How you fell, you cried

It was hard, painful

Yet, you got up, continued on

You shed painful tears

But you didn’t stop

Alas! Now, why you don’t strive as hard

You give up easily

You stall your duties

You allow mirages to fool you

My friends… polish yourselves

Discard the shroud that is engulfing your thought

And blurring your visions

But, how?…. Yes, how?

My friends.. the question need no elucidation

You!… have been told

You!…. know the answer

Only…. you are just too insolent

To make the different

Too engrossed in dreams ad mists unreality..

Wake up!!! Shape up!!!

Do not procrastinate a moment longer

Proceed on the task that has long been left idle

Do what you must do..

Now!

Wait not, anymore…