ubat dan doa..

Posted: December 7, 2008 in islam is my way

Nabi s.a.w bersabda :  ” sesungguhnya Allah tidak menimpakan sesuatu penyakit melainkan memberi pula ubatnya,kecuali satu penyakit.” mereka bertanya, “ya Rasulullah,penyakit apakah itu?” Rasulullah menjawab, “penyakit tua”.

so, conclusion yg blh ditarik dr hadis ni..semua penyakit ada ubatnya,jgn putus asa..berusahalah..

penyakit yg dimaksudkan bukan hanya terpatok pd penyakit fisik tapi juga meliputi penyakit ruh dan hati.

klo penyakit fisik,untuk ubatnya blhla anda dapatkan doc atau farmacist..ubat makan,ubat bentuk injeksi dll

tapi klo penyakit ruh dan hati?? ubatnya adalah taubat dan doa..

ubat...

ubat..klo kte nak sesuatu ubat tu berkesan dan totally efective, kne ada etika2 nya,yakni :-

1) dose yang mencukupi

dose yang mencukupi bermaksud klo doc bagi 10 biji ubat utk dimakan,so makanlah sepuluh biji tu..jgn kurang (not yet effective) dan jgn berlebihan (nnt overdose n ada side effect)..

2) syarat ubatnya diikut

– cthnye la kan..klo kte dapat ubat antibiotik,doc akan suruh kte abiskan..ataupun kat sampul ubat tu ada tulis “HABISKAN”…btul tak?? tu memang syaratnye utk totally bunuh bakteri yg menyerang tu..

3) aturan pemakanannya dipatuhi

– kekerapannya dipatuhi.contohnye ubat A 2 biji sekali makan,3 kali sehari,kte kne makan exactly cam yg disuruh..if main skip2,lambatlah sihat alamatnye..ada yg kata,malas la..so,makan 4 biji sekaligus ms lunch,huuu~~ bahaya tu,nnt ubat tu menumpuk dlm perut+ginjal dan akan menyebabkan toxic pd perut dan tubuh..

klo tiga2 ni dilaksanakan dengan betul, insyaAllah akan sembuh dengan izinNya..

ok…sekarang yg nak dikupas di sini adalah tentang doa..

doa juga merupakan ubat kan?? (as i stated above) ubat utk hati dan ruh kita.

so, doa juga ubat yg kne sama etikanya as ubat biasa..camne eh??

ok..kte ikut etika atas td..yakni :-

1) dose yang mencukupi

setiap hari kte berdoa..tapi,adakah dh mencukupi kte berdoa?? mostly,org berdoa utk mencukupkan syarat after solat..seolah2 doa tu adalah satu rutinitas yg tak bermakna mendalam..cubelah spend masa btul2,berdoalah..biarpun skejap,tapi hayatilah doanya..klo doa tu mmg utk memohon keampunanNya,menangislah..klo ttak dpt hayati doa dlm bahasa arab,berdoalah dlm bahasa yg anda fahami..hadirkan jiwa dlm setiap tutur kata yg anda ucapkan..

2) syarat ubatnya diikut

– doa juga ada syarat dan adabnya..menghadap kiblat,bersungguh2,kosentrasi hingga khusyu’,berkeadaan suci,yakin dengan ijabahNya dan lain2..so,cukupkanlah adab tu utk mengharapkan kemakbulan doa dariNya..

Nabi s.a.w bersabda : “berdoalah kepada Allah dan kalian harus yakin akan adanya ijabah (jawapan dari Allah). ketahuilah, Allah tidak akan menerima doa dari orang-orang yang lalai”

3) aturan pemakanannya dipatuhi

– kte kne berdoa mengikut aturannya..kan ada waktu2 ijabah (waktu yg afdal berdoa).so,berdoalah ikutnya..cthnya 1/3 terakhir mlm, waktu azan, antara azan dan iqamah, selesai solat fardu dan lain2..

– kte juga tak blh tergesa2 harapkan kemakbulan drNya..tapi takleh gak putus asa dlm berdoa if masih lum dimakbulkan sebab…

Bila Tuhan CEPAT mengabulkan doamu, maka Dia menyayangimu,
Bila Dia LAMBAT mengabulkan doamu, maka Dia ingin menguji kesabaranmu,
Bila Dia TIDAK  mengabulkan doamu, maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu.
Oleh itu, senantiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam keadaan apapun jua..

so, kawan2 dan temanku yang disayangi..jgnlah berputus asa dlm berdoa..

berdoalah sebanyak mungkin..

hadirkan hati dan jiwa dlm menghidupkan kekhusukan berdoa..

yakinlah kepada janjji dan ketentuanNya..

dan…jgn lupa, doa itu bahagian dari tawakal kepadaNya..so,b4 tu jgnlah lupa utk berusaha..

insyaAllah..yakin dgn Nya..dan selalulah husnu zhonn..

berdoalah..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s