palestin under siege

Posted: January 16, 2009 in islam is my way

Palestine under siege

2761075410_0a3785e7d7

Penderitaan..kesedihan..tangisan..
Dimanakah KEPRIHATINAN kita?

Gaza Palestin semakin dalam bahaya..
Bom meletus di sana sini
Tiada malam yang bertemankan bintang indah..
Hanya dihiasi lontaran peluru dan bedilan yang melulu..
Tangisan anak kecil dan ibu sentiasa kedengaran..
Air mata dan darah membasahi bumi..

Kita semua…
Mendengar.. Melihat.. Merasai…
Atas dasar kemanusiaan kita..
Adakah kita tahan dan sanggup hanya membiarkan??
Adakah tidak terdetik di hati sekelumit belas kasihan??

Jadi, sekarang..apa yang mampu kita lakukan??
1) doakan kesejahteraan mereka..
2) menghulurkan bantuan
3) memboikot barangan Israel

Bagaimana nak hulurkan bantuan??
Tabung Palestin dah beredar di mana2 pun sekarang..tapi sekarang tergantung diri anda untuk mengikhlaskan diri menginfakkan dan menyumbang harta anda untuk mereka…

Kenapa boikot???
Dengan cara memboikot, kita dapat mengurangi saluran dana yang akan digunakan pihak Israel untuk mengganas…

Antara jenama-jenama yang perlu diboikot penggunaannya :

boikot

Tangisan selubungi alam
kisah manusia yang terlena
terhina di bumi sendiri
kifarah tarbiyyah dari illahi

Hilanglah segala apa yang dibina
Kehancuran memusnah melata
Kehidupan insan tak bermaya

Linangan air mata
Suka bertukar duka
Cahaya harapan berubah gelita
Kepayahan hidup yang amat sengsara

Keamanan, kedamaian,
keharmonian dan kasih sayang
harapan dalam kehidupan setiap insan
hulurkan bantuan kepada yang memerlukan..
kita sesama manusia..bersaudara..

semaikan benih keimanan
agar ia tumbuh subur memayungi kita..

sinar dan harapan pasti kan tiba..
menerangi hidup diri kita..
memerlukan pengorbanan semua..

masa hadapan yang kita impikan
dunia yang penuh ceria
hidup aman sentosa bahagia..

Advertisements
Comments
  1. jamesisaacneutron says:

    i’m sorry.
    i disagree with one of ur pamflet.
    why did u put arsenal on a list?
    coz,
    now,the owner of Arsenal is not jewish anymore.
    David dein(jewish guy) has been left.

  2. DHIEN says:

    HA…….BOYCOTT…??
    Ayo kita boikot….
    By the way…Wordpress kita boikot juga gak … 🙂

  3. arsyad says:

    sebenarnya kalau boikot kurang setuju,,seandainya memang produk tersebut punya mereka,,tapi kan perusahaan mereka pun x sedikit mempekerjakan umat manusia,,seperti carefour,pegawainya sume banyak org local,kalau kita boikot,apa mau semua pegawainya menjadi jobless???
    sebaiknya menurut saya,mencoba untuk gunakan produk lokal,,tapi tidak serta merta memboikot produk asing…

  4. onesoliha says:

    i’m sorry too..i just put da list from the source dat i believe on..if u want da reason why arsenal is put on da list,just check it out for the reason on the web …
    http://www.inminds.co.uk

  5. onesoliha says:

    some of da things dat we can use for good..if u have better web dat’s not ‘they’ build,just inform me,i’ll change my blogsite..if not,why not i’m using da thing to tell da truth??
    kebanyakkannya yang diboikot itu barangan harian kita, seperti makanan, minuman, perfumes..benda2 yang blh kita hindari dan blh dicari merek atau jenama yang lainnya..
    tapi,klo bbrp barangan yang mmg tidak ada keluaran lain, kita gunakannya utk kebaikan..yang penting..NIAT..
    trus, klo barangan2 itu udah dibeli,takkan mo dibuang? (cthnya laptop,hp) so, gunakan sebaiknya..klo dah rusak, tak usah beli merek itu lagi..
    memang susah utk kita berusaha..tapi,kita mampu melakukannya,memerlukan pengorbanan..

  6. onesoliha says:

    hmm..ni persoalan dan alasan yang sering diketengahkan org ramai..”kami tidak menyumbang wang utk org yahudi,tapi kami memberi wang utk pekerja tempatan di kedai atau pabrik tu”..
    ni akan sol terangkan dalam sol’s new post ok??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s