Archive for February, 2009

salam..
ha..ni sol paste dr salah satu yahoo group sol..
sgt menarik, so tu yg nak sgt dikongsi..

perumpamaan..

Tutup aurat satu tuntutan,
Dalam keluarga wajib tekankan,
Kalau tak ikut gunalah rotan,
Demi melaksanakan perintah Tuhan.

Aurat ditutup mestilah lengkap,
Tudung litup termasuk skap,
Mini telekong pun orang cakap,
Elok dipandang tak payahpun ‘make up’.

Sekurang-kurangnya berbaju kurung,
Lebih elok jubah mengurung,
Kaki pula mesti bersarung,
Ditumit kaki syaitan bertarung.

Kalau wanita menutup aurat,
Orang jahat tak berani ngorat,
Bahkan boleh menjadi ubat,
Orang memandang boleh bertaubat.

Pakaian modern(?) memanglah hebat,
Harganya mahal walaupun ketat,
Walaupun cantik tetapi singkat,
Orang memakaipun nampak pusat.

Berseluar ketat bajupun ketat,
Jarangnya pulak boleh dilihat,
Orang yang memakai terus dilaknat,
Oleh Allah, mll Rasul dan Malaikat.

Apa yang aneh bila dipandang,
Lengan pendek tapi bertudung,
Nampak seperti orang yang kudung,
Mata terpandang kaki tersandung.

Lagilah aneh bila di fikir,
Baju kebaya tudung berukir,
Nampak dada iman terjungkir,
Kain terbelah peha terukir.

Bila ditanya kenapa begitu,
Dia kata fesyennya dah macam tu,
Di dalam hati niat tertentu,
Menggoda jantan sudahlah tentu.

Menutup aurat boleh berfesyen,
Tetapi jangan menunjuk eksyen,
Sesuaikan diri ikut profesyen,
Kalau dilaknat tak guna sesen.

Kalau nak “Make Up” biarlah padan,
Jangan terlebih bila berdandan,
Minyak wangi cuba elakkan,
Bedak dan gincu sekadar keperluan.

Kasut tinggi cuba jauhi,
Kerana ia melahirkan bunyi,
Boleh menarik perhatian lelaki,
Perbuatan ini dibenci Ilahi.

Apatah lagi menghentakkan kaki,
Menarik perhatian orang laki-laki,
Melenggok punggung menggoda hati,
Ustaz melihat pun separuh mati.

Buat apa nak tayang jambul,
Kecantikan tak usah ditonjol-tonjol,
Mahkota disimpan tak jadi bisol,
Memakai tudung Islam tersimbol.

Selokaku ini bukanlah jahat,
Hanya saja mahu peringat,
Kepada semua para sahabat,
Terutama sekali untuk akhawat.

Kalau nak ikut nasihat ini,
Jangan bertangguh ubahlah diri,
Benda yang baik tak payah diuji,
Akan terserlah akhlak terpuji.

Kepada semua kawan lelaki,
Jangan tergelak wanita diperli,
Keluarga kita tak terkecuali,
Terutama sekali anak dan isteri.

Sudahkah kita tanamkan iman,
Menutup aurat seluruh badan,
Ke sana sini dilindungi Tuhan,
Keluarga menjadi contoh tauladan.

Setakat ini seloka kami,
Harap dapat menghibur hati,
Yang baik bolehlah anda ikuti,
Kalau boleh sekarang mulai.

p/s:
– mmg agak tajam kata2nya..bagi yang terkena, maafla, tapi banyak betulnye..kebenaran kita takleh nafikan dan perlu ditegakkan..
– skrg,cube fikirkan dan renung2kan,ada tak salah dalam cara kita berpakaian..adakah sudah cukup menutup aurat?Free Emoticons For Your Blog
– so,bersama2lah kita perbaiki menutup aurat kita..semoga kita benar2 mjd muslimah sejati..ameen ya rabbal alamin..Free Emoticons For Your Blog

Advertisements

salam..
setelah beberapa ketika menyepi dr dunia belogku ni..
sudah selesai mengharungi saat getir menghadapi exam..
menerjah lautan buku..menyelami keletihan dan kelelahan struggle..berenang dengan seribu usaha..
akhirnya… daku kini kembali…

kembali bukan berarti daku meninggalkan dunia belajarku..
tapi kembali utk mencoret..menukil dan menulis..

alhamdulillah..
akhirnya exam td dapat daku jwb dgn lega dan lancarnya..
alhamdulillah!! daku bersyukur ya Rabb..

exam td..
bab kulit dan bab tht (ENT) lumayan bestla coz lebih kurang past year paper..
tp, bab mata..even juga lebih kurang, tp masih sulit utk menafsir pe yg dia nak dlm bbrp soalan..hihi,susah nak diagnose pokoknya!
anyway, kne bljr smula la maksudnye bab mata tu..
sbb exam compre dh dekat..(+- sbulan je lagi)..
masuk hospital pun dh dimajukan ke bln 4..
waa~~ segalanya cepat dan serba gesa2 skrg..
kne semangat terus!! hait!!

moral yg blh diambil :
– masa itu ibarat pedang dan sangat berharga..kne hargai setiap detik dan masa itu tak mungkin akan kembali..use ur time wisely!!
– disiplinkan diri..klo takde disiplin,alamatnye tunggang langganglah diri anda..kelam kabut..semuanya tak terurus..akhirnya,tension! Free Emoticons For Your Blog
– kita kne selalu persiapkan diri utk hadapi berbagai karenah manusia di dunia ni..kite kne redha dengan apa yg telah berlaku dan ditetapkanNya..Free Emoticons For Your Blog
– kne sentiasa perbaiki diri..sentiasa tambahkan ilmu..dan berusaha menjadi yg lebih baik…menjerlah jauh dari yang biasa..Free Emoticons For Your Blog

salam..
haa~~
nih ada latest info utk student2 batch 05..
Free Emoticons For Your Blog

2/3 : last date utk submit semua forms dan data2 yg FK nak utk yudisium..
23/3 : yudisium (utk girls, just kne pakai baju itam putih, takyah pakai kebaya la..whuuu~~ bnyk rumors betul la u all ni..)
25/3 : exam comprehensive (ujian tulis)
28/3 : exam comprehensive (ujian skills lab)
6/4 : masuk hospital (RS Djamil yg terchinto..ho~~)
6/7 : start KKN (wajib?? ahh~~ ada 3 SKS utk ni…)

hmm..semuanya jd makin cepat kan?
yg spatutnye bnyk ms, jd berdempet dh skrg ni..
exam compre dipercepat..Free Emoticons For Your Blog
bg yg blum redi lagi (cam saya la tu..hu~~), cepat2la start skrg..
sbb klo skrg ni start pun, berarti 3 hari utk satu blok..
waaa~~ chaiyok!! Free Emoticons For Your Blog
jgn malas2 lagi ok?hiii~~ Free Emoticons For Your Blog

new style..new look..

Posted: February 21, 2009 in ingin menulis.., life in padang

time to change..

berubah!!
hehehe..bukan penampilanku yg berubah..
saya tetap saya..
i’m still a muslim girl..
just..berubah themes blog,hii~~
setelah beberapa lama gne themes hitam coklat dulu tuh..
sekarang mencari angin dan mood baru..
simple, kemas dan nmpk intelek sket..hihi (ada tak??)
skrg cube utk serius ber’blog’..
tak blh simpan2 ilmu yg ade di akal..
bak kata ustaz..
“ilmu tu ibarat air dan batu..
klo dibiarkan je, akan bertakung dlm batu dan lama2 akan berlumut
dan ber’parasit’…
klo dialirkan, bru la air tu akan bersih dan tidak mencemari batu tu
pun..”
dan..dah jadi kebiasaan diri ni ske menyampaikan dan bercerita..
geram je klo simpan2, rasa sayang klo ilmu tak dikongsi..
so, insyaAllah lepas ni akan lebih mengaktifkan diri menulis..
semoga penulisan2 ni membw manfaat..
(sometimes, ada gak post yg biasa2 je ttg diri dan hidupku, tu dikire gula garam penambah perasa blog jela ek? huuu~~)

p/s: kepada pembaca, jgn segan atau silu atau malu utk beri komentar, kritikan, saranan, pesan dan kesan dr bacaan di blog ni ye..contribution kalian sgt dihargai dan dialu2kan utk memperbaiki diri dan penulisan..

love ur eyes…consume vitamin A!

Posted: February 19, 2009 in medic

What is Vitamin A deficiency?

Vitamin A deficiency is one of the leading causes of preventable blindness in developing countries. Vitamin A is a fat-soluble vitamin and is found mainly in fish liver oils, liver, egg yolks, butter and cream, green leafy and yellow vegetables.

What are the causes of this deficiency?

Primary vitamin A deficiency is caused by malnutrition.

Secondary vitamin A deficiency is caused by:
Celiac disease, inability to tolerate wheat protein (gluten); often accompanied by lactose intolerance.
Sprue, where nutrients are not absorbed.
Cystic fibrosis, the most common congenital disease in the west; the child’s lungs and intestines and pancreas become clogged with thick mucus; characterised by frequent respiratory tract infections, mal-absorption etc.
Pancreatic disease.
Duodenal bypass.
Congenital partial obstruction of the jejunum.
Obstruction of the bile ducts.
Giardiasis, which is the infection of the intestines with protozoa found in contaminated food and water, causing malabsorption.
Cirrhosis, destruction of the liver parenchyma, the major cause being chronic alcohol intake.
top of page

What are the signs and symptoms?

World Health Organisation has proposed an ocular symptom classification of vitamin A deficiency, which is as follows.

XN: Night Blindness is the earliest symptom of vitamin A deficiency, which is often reported by the mother as reduced visual acuity of the child in the evening and the night-time.

X1A: Conjunctival xerosis or drying of the conjunctiva.

X1B: Bitot’s spots on the conjunctiva.

X2: Corneal xerosis or dryness of the cornea with a granular looking surface.

X3A: Keratomalacia involving less than a third of the cornea. Cornea becomes dry, thin and soft, and then ulcerates. Usually presents with indolent corneal ulcers surrounded by dull lack-luster hazy cornea, ±intolerance to light. The cornea then becomes soft and necrotic with perforation being common.

X3B: Keratomalacia involving greater than one third of cornea.

XF: Fundoscopic changes visible on ophthalmoscopy.

XS: Corneal Scarring compromising severely on visual acuity.

vit A deficiency

Other signs of vitamin A deficiency are:
Frequent infections like measles, diarrhea, and malaria.
Stunted growth.
Anemia.
Malnutrition.
Thickened toad like skin.

How is it diagnosed?

Diagnosis is essentially clinical. Investigations that may help in diagnosis are:·
Fundoscopic examination.
Serum retinol and retinol binding protein level.

How is it treated?

The cause should be corrected.
Administration of oral vitamin A palmitate for two days regularly and once before discharge from the hospital after 14 days is usually effective.
In the presence of vomiting or malabsorption, water-miscible vitamin A must be given IM.
During pregnancy and lactation, prophylactic or therapeutic doses should not exceed two times the RDA to avoid possible damage to the fetus.
Surgical treatment (keratoplasty) is needed in case of Keratomalacia.

Are there any precautionary measures?

Vitamin A deficiency is an easily preventable disorder. Some of the precautionary measures are:
Use of oral vitamin A.
Treatment of malnutrition.
Usage of vitamin A rich foods.
Usage of vitamin A fortified foods.
Treatment of associated disorders.
Screening of siblings of children with manifest vitamin A deficiency.
Administration of vitamin A to lactating women.

** – RDA: Recommended Dietary Allowance, IM: Intramuscular

p/s : rajin2 la consume vitamin A..tak semestinya dr kapsul vitamin, tapi blh je dr fruits dan sayur.. i love carrot juice! yummy…(^o^)/

sorry??

maaf..

ungkapan yg dilafazkan lepas buat salah, silap atau khilaf..
manusia mmg selalu wat salah..
tapi kte mampu utk mengawal diri kita dari wat salah..
berpada2 la klo mmg sengaja wat salah tu..
sbb ble hnya dengan kata ‘maaf’, tak mungkin sesenang tu org dpt lupakan..
mungkin org tu blh memaafkan, tapi tak blh lupekan..

prnh tak dgr cte ‘kesalahan, kemaafan dan paku?’
bg yg prnh dgr, pliz recall..
bg yg tak prnh dgr, ni sol akan cte..
ctenye camni..
ada seorang anak ni..dia ske marah dan wat org marah..
ske wat kesalahn yg disengajakan..
ske mengejek org..ske mengata..
tu memang tabiat dia..
ayah dia sedar dgn kesalahn dia tuh dan ayah dia tegur..
ayah dia swuh dia minta maaf smula kepada org2 yg dia wat slh tuh..
juga..ayah dia swuh ketukkan paku kat dinding belakang umah diorg setiap kali anak tu rasa mrh or wat org mrh..
dan..cabut smula paku yg diketuk tu klo dh minta maaf dgn org yg dia wat slh tuh..
so,anak dia pun ikutla kata ayahnye..
semenjak tu, setiap kali dia marah or wat org mrh,dia akn ketuk paku..
ble dh minta maaf.dia cabut paku..
sehinggalah suatu hari,dia dh serik nk ketuk+cabut paku..letih dh katanya..
baik takyah marah dr ketuk+cabut paku..memenatkan..
dia pun btau ayah dia yg dia dh serik dan takmo buat dh..
ayah dia tersenyum..dan memimpin dia ke belakang rumahnya..
ayah dia menunjuk ke dinding belakang umah td..
diniding tersebut penuh dengan lubang2 bekas ketukan paku..
ayahnya kata “tgklah..ble kte wat slh kat seseorg,walau kte dh minta maaf, tapi hati org pasti ada bekas. mudah utk ucapkan kata maaf…tapi sulit utk yg terasa, hatinya dah terguris, berbekas, sukar utk melupakan..”

paku dan bekasnya..

menusuk...

so,kwn2..
hati2lah kita..
jgnla mempermainkan hati kwn kita..
ble dh smp terguris hati dia, sukar utk dia lupakan..
walaupun dia mampu memaafkan..
berbuatlah baik setiap masa..

p/s: kte berusaha utk memaafkan kesalahan org, tapi hati ni sgt susah utk melupakan..sedih~~ huuu,cuba kuatkan semangat!

new hobby –> gardening..

Posted: February 17, 2009 in life in padang

sebenarnya dr kecik lagi dh ske tanam2 nih..
cume blum dpt kesempatan sepenuhnya utk menanam pokok2 dan bunga2 yg disukai..
br2 ni jln2 area pasar, tgk ada makcik ni jual pokok kat tepi jalan..
menarik!
dah la pokok2 yg dijual unik2,murah lak tuh..
so,menggunakan kesempatan tuh,membeli beberapa pokok utk ditanam di di balkoni bilikku..

si ijo..

da red ladi..

si dot

then, ble dh bljr bab tanaman tradisional br2 ni..
teringin lak wat mini toga (tanaman obat keluarga) kat balkoni nih..
so, start la my toga dgn 3 jenis tanaman..
kunyit..halia (jahe)..dan bawang!
so cute~~ i love them..

bawangku...

halia dan kunyit..:D