anda suka menunda??

Posted: February 14, 2009 in islam is my way, life in padang

huaaaa~~~

tabiat kita..
daku sendiri akui..
kita suka MENUNDA2…

“takpela,kne submit work tu next week kan?weekend nih blh wat lagi”
“nantila wat tutorial, arini br ari sabtu..esok ada..”
“biar jela..hari ni nak rehat2 dan santai2 dulu..nntla baru belajar”

dengan semua alasan..
kita menyampingkan dulu tugas adan amanah kita..

belajar..
tu tanggungjawab bagi insan bernama pelajar..
takde dah alasan menunda..
amanah yg diberi kepada kita..
dariNya..utk menjadi hambaNya yg sentiasa berusaha..
dari parents kita…supaya kita menjadi org yg cemerlang dan berguna kelak..
dari diri sendiri..agar kita dapat berdiri atas kaki sendiri dan dapat menjalani hidup ni dengan lebih mudah..
dari dakwah..supaya kita menguasai ‘alat’ yg memudahkn kita mengembangkan dakwah..

kenapa malas sgt nak belajar?
kenapa klo tgk tv tu rasa relaks je?
ya..itulah kita..
kita dah salah ‘set’kan minda kita..
sehingga otak kita dah salah mengintepresasikan..
yg akhirnya menganggap belajar itu suatu bebanan..
tapi..klo kita ‘set up’ fikiran kita ‘belajar itu enjoy’..
pasti kita rasa lebih mudah..

enjoy ur study..
betulkan niat belajar kita…
set ur goal..
persiapkan diri dan minda..
disiplinkan diri..
focus..focus and focus..
insyaAllah..semuanya akan senang..

p/s : good luck kepada kawan2.. semoga kita berhasil dan berjaya go thru exam skills lab n remedial exam kita..
amin ya rabbal ‘alamin..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s