ikhlas : sincere

Posted: September 24, 2011 in Uncategorized

tergerak tangan ini utk menulis lagi..
hati meronta2 nk berkongsi,hihi…

Ikhlas tu bukan kita yang ukur, tu biar Allah yang ukur.
Jangan sampai kita tinggalkan amalan ibadah sebab tak nak riak dgn manusia, kerana tu la tanda kita riak dgn Allah sebenarnya.

dis is my wall post on my fb..
terasa nk tempek la kt sni wiz some stories (from bnyk sumber)..

scenario 1..
si A : awak, dh azan ni..jomla solat.klo cepat2 gerak ni,blh kite ke surau blkg nu wat jemaah..
si B : emm..takpela..awk pegi jela.lgpun, sy x selesa la nk solat kt tmpt ramai org cmtu, plus sy x bw telekung..
si A : la..jomla..dhtu awk nk solat ble? kite abis shift hr ni 3 jam lg, nnt dh nk abis waktu lak..
si B : awk, sy nk solat kt umah je, blh solat sunat skali..klo kt surau tu rs riak je nk solat sunat dan doa pjg2..
smpt jela nnt smp umah tu.dun worry..
si B : hmm,xpela cmtu..sy pegi dlu k?klo ubah fikiran, jomla..
3 jam berlalu..tbe2..
si C : u all..gather kt hall..kita ada case presentation jap lagi..
si A memandang si B. *dalam hati : ‘sempat ke dia nk solat?hmmm…”
si B dengan sikap x endah berlalu dan bergegas ke hall..
haiyaaaa…mana smpt mau solat nnt..

ya..ikhlas tu bukan kita yg ukur..dan riak tu adalah perasaan diri..
if kita betul2 niatkn segala yg kita lakukan tu kerana Allah, 100% lillahi ta’ala, dun worry about the other’s speculations, yg penting Allah pandang kedalaman tahap ikhlas kita tu..
(kdg2 kita je yg lebih2 pikir org akn mengata ttg kita sdgkn org lain x terfikir pun,huuu~~)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s