Archive for the ‘curhat’ Category

Looking up at the sky, searching for Allah most High
He rejected the way of worshipping Gods of clay
Prophet Ebrahim knew that Allah was near
And that the heart of a Muslim is sincere

Under the hot burning sun, he declared God is one
Though with stones on his chest, his Imaan would not rest
The Muadhin knew that right would conquer wrong
And the heart of a Muslim must be strong

Chorus:
It’s the heart of a Muslim through the guidance of Islam
That makes you fair and kind and helpful to your fellow man
So living as a Muslim means that you must play a part
Allah looks not at how you look, but what is in your heart

In our poor meager state, little food on our plate
Mother said she was glad, always sharing what we had
When I asked how can we share what’s not enough
She said the heart of a Muslim’s filled with love

He said its time you should know, you will learn as you grow
That some people around will do what’s bad to bring you down
Father said to be a star that’s shining bright
For the heart of a Muslim does what’s right

Chorus
So whatever you, make sure your words are true
Honesty is the best, because life is a test
Even if it hurts so much you want to cry
For the heart of a Muslim does not lie

Advertisements

aduhai hati...

Aduhai hati,
alangkah sukar mendidikmu
mengawalmu,dan mensucikanmu…

bilamana engkau sudah menghampiri-NYA,
banyaklah datang segala ujian

setan tak putus asa untuk
mengodamu,
menodaimu,
juga mengotorimu…

bilamana engkau sudah bersih,
setan itu bijak mengatur langkahnya
untuk menyesatkanmu

dilontarkan benih-benih cinta padamu
kemudian disemainya benih itu
lalu bercambahlah cinta itu…

bilamana cinta itu sudah tumbuh,
maka dicampurkannya pula antara kebenaran dan kebatilan
agar engkau hanyut dibawa panahan sebuah cinta

bila engkau mengingati Rabb
dengan menyempurnakan suruhan
dan menjalankan kewajipan seorang islam
maka engkau akan dihanyutkan
dengan dicampurkannya pula kerinduan…

bila kerinduan itu datang,
engkau mudah cenderung kepada jalan-jalan yang salah
itulah kejahilan yang nyata
sebab engkau mengetahui
ianya salah dan dosa
tapi engkau tetap melakukan
demi hanya sebuah cinta…

bilamana engkau sudah dipertengahan jalan hanyut,
maka dengan limpah kurnia dan rahmat yang Maha Penyayang
diseru dan dipanggil mu setiap masa
kembali kepada-NYA seperti dahulu…

untuk memanggilmu kembali,
diturunkan dengan dihujanimu
beribu masalah dan ujian didalam cinta itu
agar celiklah matamu yang telah buta dek cinta
itulah bukti DIA Maha Penyayang diantara yang Menyayangi…

bilamana engkau telah celik,
peliharalah dirimu sebaiknya
kerana engkau terlalu lembut
dan amat mudah untuk terpesong
pada kenikmatan dunia yang hanyalah sebuah fatamorgana
hanya iman yang dapat menyelamatkanmu
mintalah pada-NYA agar ditetapkan iman…

“Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau sesatkan hati kami seteah Engkau beri petunjuk yang benar dan berilah kami rahmat. Sesungguhnya Engkau Maha Pemberi” ( Surah Ali-Imran: 8 )

why??
kenapa??
mengapa??

manusia sering bertanya padaku…

kenapa daku menyibukkan kehidupanku dengan dakwah??

huuuuu~~….
itu sepatutnya soalan yang tak patut dipersoalkan..
kerana itu adalah kewajipan.. (3:110)
bila sudah menjadi suatu kewajipan, maka kita perlu lakukan..
dalam susah ataupun senang..
segalanya dengan niat untuk mendapat keredhaanNya..

kalau kita malas?
itu bererti kita leka..
bererti kita lupa akan suruhanNya..
kita sombong padaNya..

layakkah kita mendambakan syurgaNya..
tapi, tidak beriman kepadaNya??
jujurkah kita mengatakan kita takut akan nerakaNya..
tapi, kita masih lagi lena untuk melakukan perintahNya?? (2:174)

bersihkanlah dirimu..
sucikanlah ibadahmu..
tuluskanlah hatimu…
ikhlaskanlah niatmu…

Sibuk lahh???

Posted: March 26, 2009 in curhat, ingin menulis.., muhasabah diri

between busy and well organized..

Sibuk..
Suatu perkara yang menyelubungi dirinya..
Menjadi alasan bagi dirinya untuk mundur..
Menjadi jawapannya menjauhkan diri..malah mengasingkan diri..
Menjadi ukuran perbandingan urusan yang dipikul..
Menjadikannya jauh..jauh..dan makin jauh……..

Katanya…
sibuk menguruskan diri..
sibuk dengan kerja yang banyak..
sibuk stadi nota dan buku yang bertimbun..
sibuk dengan ujian dan exam yang berdempet..
semuanya….
sibuk dengan dunia..

katanya..
dah tak mampu urus dengan hal2 lain dah..
dah tak larat pikir2 hal lain lagi..
dah tak sanggup memegang sebarang amanah..
cukuplah diri tu berdiam diri di bilik dan comfort zone..
hanya utk menguruskan ‘kesibukannya’..

tapi..
katanya..
kesibukan tu membuatkan dirinya stress..
letih dan lelah….
Dia cuba menghiburkan diri dan merehatkan minda..
Dia keluar mencari..

Namun,
Dia sudah lupa cara memilih cara benar menghibur diri..
Dia sudah lupa cara memilih sahabat utk meluahkan tekanan jiwanya..
Dia hanyut dengan dunia yang makin menjauhi..

Adakah semuanya ini disebabkan dia sibuk??
Adakah kerana dirinya lupa untuk ‘menguruskan diri’ secara sebenarnya?

Sibuk..
Bolehkah kita masih guna kata ini sebagai alasan kita?
Cukup sibukkah kita untuk dikatakan ‘sibuk’ tu??
Adakah kita dah berusaha menangani ‘sibuk’ kita itu?

Moral yang blh diambil :-
– Masing2 mempunyai tugas dan tangungjawab. Tergantung kita pandai menguruskan atau tidak..Free Emoticons For Your Blog
– Untuk mengelakkan sibuk, kita kena pandai menguruskan masa kita. Anda sibuk, saya juga sibuk, dia juga sibuk, mereka juga sibuk… Free Emoticons For Your Blog tapi terserah kita bagaimana menanganinya..
– Janganlah sibuk menjadi alasan kita menjauhkan diri dari masyarakat.. janganlah sibuk membuatkan kita melepaskan tanggungjawab yang wajib.. janganlah sibuk membuatkan kita leka dengan dunia..Free Emoticons For Your Blog

salam..
setelah beberapa ketika menyepi dr dunia belogku ni..
sudah selesai mengharungi saat getir menghadapi exam..
menerjah lautan buku..menyelami keletihan dan kelelahan struggle..berenang dengan seribu usaha..
akhirnya… daku kini kembali…

kembali bukan berarti daku meninggalkan dunia belajarku..
tapi kembali utk mencoret..menukil dan menulis..

alhamdulillah..
akhirnya exam td dapat daku jwb dgn lega dan lancarnya..
alhamdulillah!! daku bersyukur ya Rabb..

exam td..
bab kulit dan bab tht (ENT) lumayan bestla coz lebih kurang past year paper..
tp, bab mata..even juga lebih kurang, tp masih sulit utk menafsir pe yg dia nak dlm bbrp soalan..hihi,susah nak diagnose pokoknya!
anyway, kne bljr smula la maksudnye bab mata tu..
sbb exam compre dh dekat..(+- sbulan je lagi)..
masuk hospital pun dh dimajukan ke bln 4..
waa~~ segalanya cepat dan serba gesa2 skrg..
kne semangat terus!! hait!!

moral yg blh diambil :
– masa itu ibarat pedang dan sangat berharga..kne hargai setiap detik dan masa itu tak mungkin akan kembali..use ur time wisely!!
– disiplinkan diri..klo takde disiplin,alamatnye tunggang langganglah diri anda..kelam kabut..semuanya tak terurus..akhirnya,tension! Free Emoticons For Your Blog
– kita kne selalu persiapkan diri utk hadapi berbagai karenah manusia di dunia ni..kite kne redha dengan apa yg telah berlaku dan ditetapkanNya..Free Emoticons For Your Blog
– kne sentiasa perbaiki diri..sentiasa tambahkan ilmu..dan berusaha menjadi yg lebih baik…menjerlah jauh dari yang biasa..Free Emoticons For Your Blog

sorry??

maaf..

ungkapan yg dilafazkan lepas buat salah, silap atau khilaf..
manusia mmg selalu wat salah..
tapi kte mampu utk mengawal diri kita dari wat salah..
berpada2 la klo mmg sengaja wat salah tu..
sbb ble hnya dengan kata ‘maaf’, tak mungkin sesenang tu org dpt lupakan..
mungkin org tu blh memaafkan, tapi tak blh lupekan..

prnh tak dgr cte ‘kesalahan, kemaafan dan paku?’
bg yg prnh dgr, pliz recall..
bg yg tak prnh dgr, ni sol akan cte..
ctenye camni..
ada seorang anak ni..dia ske marah dan wat org marah..
ske wat kesalahn yg disengajakan..
ske mengejek org..ske mengata..
tu memang tabiat dia..
ayah dia sedar dgn kesalahn dia tuh dan ayah dia tegur..
ayah dia swuh dia minta maaf smula kepada org2 yg dia wat slh tuh..
juga..ayah dia swuh ketukkan paku kat dinding belakang umah diorg setiap kali anak tu rasa mrh or wat org mrh..
dan..cabut smula paku yg diketuk tu klo dh minta maaf dgn org yg dia wat slh tuh..
so,anak dia pun ikutla kata ayahnye..
semenjak tu, setiap kali dia marah or wat org mrh,dia akn ketuk paku..
ble dh minta maaf.dia cabut paku..
sehinggalah suatu hari,dia dh serik nk ketuk+cabut paku..letih dh katanya..
baik takyah marah dr ketuk+cabut paku..memenatkan..
dia pun btau ayah dia yg dia dh serik dan takmo buat dh..
ayah dia tersenyum..dan memimpin dia ke belakang rumahnya..
ayah dia menunjuk ke dinding belakang umah td..
diniding tersebut penuh dengan lubang2 bekas ketukan paku..
ayahnya kata “tgklah..ble kte wat slh kat seseorg,walau kte dh minta maaf, tapi hati org pasti ada bekas. mudah utk ucapkan kata maaf…tapi sulit utk yg terasa, hatinya dah terguris, berbekas, sukar utk melupakan..”

paku dan bekasnya..

menusuk...

so,kwn2..
hati2lah kita..
jgnla mempermainkan hati kwn kita..
ble dh smp terguris hati dia, sukar utk dia lupakan..
walaupun dia mampu memaafkan..
berbuatlah baik setiap masa..

p/s: kte berusaha utk memaafkan kesalahan org, tapi hati ni sgt susah utk melupakan..sedih~~ huuu,cuba kuatkan semangat!

again..

why we are powerless??

???

We have lost the capacity to produce knowledge.
failing to diffuse knowledge…
failing to apply knowledge…

advices :
– Please educate yourself and your children.
– always promote education
– don’t compromise on it
– don’t ignore your children’s slightest misguidance from education (and please, for God’s Sake, don’t use your personal contacts or sources to promote your children in their education; if they fail, let them and make them learn to pass; b/c if they can’t do it now, they can’t ever).
– We are World’s biggest and strongest nation, all we need is to identify and explore our ownselves.
– Our victory is with our knowledge, our creativity, our literacy…

Wake up!!!

(Extracts of speech by Hafez A.B Mohamed: Director-General, Al Baraka Bank)

ilmu..

so, don’t play2 always..
belajar rajin2..
jadikan stadi kte sbg alat..
alat yg akan memainkan peranan penting utk bergerak..
alat yang blh menjana pemikiran dan kekreatifan kita..

study smart always..
just reminder for u all and me, of course..

p/s : dh tinggal bbrp bulan je lagi nak comprehension exam..takut woo..kne rajin struggle stadi start dr skrg…
semoga kita semua diberikan kemudahan, kekuatan dan petunjuk drNya supaya cepat kte dapat masuk hospital dan cepat balik ke malaysia….amin..