Archive for the ‘ingin menulis..’ Category

What u know about vitamin C??

first of all..let me just introduce u to vitamin C..
Vitamin C (ascorbic acid) is an essential nutrient. Vitamin C is a water-soluble vitamin.

What the importance of vitamin C??

* It is used as an antioxidant, which can protect our body against
oxidative stress.
* Ascorbate is required for different types of essential metabolic
reactions
* Deficiency of vitamin C can lead to disease scurvy in humans
* It is widely used as a food additive
* Ascorbic acid performs number of physiological functions in the
human body like synthesis of collagen, carnitine, and also
neurotransmitters.
* During biosynthesis, ascorbate present in Vitamin C acts as a
reducing agent, which donates electrons and prevents oxidation.
* Vitamin C also acts as an electron donor for eight different
type of enzymes
* Ascorbic acid behaves as a pro-oxidant to reduce transition
metals, such as cupric ions, and ferric ions.
* Vitamin C is present in its higher concentration in immune
cells, and is devoted quickly during infections.
* Vitamin C is known to be natural antihistamine which prevents
histamine release and maximizes the detoxification of histamine.
* It is known that if you take 2 grams vitamin C daily, it can
help to lower blood histamine levels up to 38 percent in adults
in one week.

What should i consume as source of vitamin C??

Because your body doesn’t produce or store vitamin C, it’s important to include vitamin C in your diet. For most people, a small glass of orange juice plus a serving of strawberries, chopped red pepper or broccoli provides enough vitamin C for the day.

here, i list down some foods Rich in Vitamin C
* Rose hip extracts
* Blackcurrant
* Guava
* Strawberry
* Lemon
* Orange
* Kiwi Fruit
* Clementine
* Grapefruit
* Raspberry
* Lychees
* Nectarines
* Peaches
* Mangoes

Vegetables Rich in Vitamin C

* Peppers
* Spring greens
* Brussels sprouts
* Broccoli
* Curly Kale
* Gourd
* Mange-tout peas
* Cauliflower
* Tomato
* Green Cabbage
* Potatoes (good source, large portions)

How much do you need vitamin C??

Most experts advise that you meet your daily vitamin and mineral requirements by eating a balanced diet. For adults, the recommended upper limit for vitamin C is 2,000 milligrams (mg) a day. More accurately Men should intake minimum of 90mg/day and women 75mg/day 200mg – 300mg is a good target.

How about high dose of vitamin C? Is it dangerous?

Any extra vitamin C will simply be flushed out of your body in your urine. So, people with kidney disease should avoid vitamin C supplements. Taking more than 500 mg of vitamin C at any one time provides no advantage. Although too much dietary vitamin C is unlikely to be harmful, megadoses of vitamin C supplements can cause:
* Diarrhea
* Nausea
* Vomiting
* Heartburn
* Abdominal cramps
* Headache
* Insomnia
* Kidney stones

Vitamin C face serum??

Now many beauty products containing vitamin C as serum, especially in the form of creams, lotions and gels. Vitamin C was originally used in skin care products in the form of ascorbic acid. At a 10% concentration and low ph, ascorbic acid has been shown to stimulate collagen, decrease wrinkle depth and have lightening effects on pigmentation. Vitamin C serum will combat and protect you against the harmful effects of Sun, work to fight free radicals with its potent antioxidant as well as reducing fine lines and wrinkles.

It was thought that a minimum 10% concentration was required but newer information indicate that lower concentration (5%) may have benefit. When looking to purchase a Vitamin C Serum it is necessary to pay close attention to the concentration of vitamin C contained in the product. READ THE LABEL!!!Be very cautious when looking at most lotions as they have such a small amount of vitamin c so they can merely claim it is in the product that in the end will offer little to no benefit to your skin. You cannot judge from the prestige or price of the product you buy, you need to look at the concentrations.

For reasons that are not yet known, Ascorbic Acid at a good concentration does not work in everyone. It may only be 60% of the population who get the age reversing benefits of vitamin C. Some people who do not respond to Ascorbic Acid however still get anti-aging benefits from the newer vitamin C derivatives. Vitamin C, however is a potent antioxidant and you still should get the benefits of protection from UV induced cell damage even if it does not keep you looking younger.

There is also side effects using vitamin C serum and u must take precautions. For some people, vitamin C can cause redness and stinging upon application. Usually your skin gets used to the treatment and this kind of irritation will subside. However, sometimes you have to downgrade to a less potent C serum to make it more tolerable. Others even experience allergic reactions, such as itchy red bumps, and cannot use vitamin C at all. It all depends on your skin and how it handles the antioxidant. Besides vitamin C induced irritation, some people breakout from vitamin C products because of their base. Some C serums have silicones or other inactive ingredients (to help keep the vitamin C stable longer) that can be problematic for acne-prone or sensitive skin.

To minimize irritation, it’s important to start using vitamin C at the lowest concentration you can tolerate because once you apply the treatment to your skin, the vitamin C is immediately absorbed (even if you wash it off right away) and stays in your skin until it gets all used up (around 3 days). That could be three days of redness if your skin doesn’t like vitamin C!


How about vitamin C injection?

Attraction of people to try injectable vitamin C is mainly due to antioxidant properties owned by this vitamin. Antioxidants are very popular as a powerful weapon that can destroy free radicals, which can damage healthy cells and can cause various diseases and damage to the skin. In general, the benefits of injectable vitamin C is to boost the immune system, accelerate the healing process, stimulate the rejuvenation of skin cells so skin looks healthier and brighter.

In addition, injections of vitamin C is believed to be more effective because it directly reaches the target on the blood vessels. While other methods of consumption (via oral) believed to be less effective, because of the possibility of vitamin C are easily soluble in water can be lost during the process of metabolism.

Therefore, injections of vitamin C are now starting to demand by the upper middle class, especially those living in urban areas. Moreover, injection of vitamin C is considered safe enough for health. However, giving injections of vitamin C should not be done haphazardly. Giving injections of vitamin C should be performed by physician specialists and through medical examination and interview in advance. This is done to avoid possible side effects can occur in certain body conditions.

Side effects of vitamin C injections can be temporary, but they can be serious. One of the most common is inflammation on the place of administration. There is also possibility of allergic reaction like in any other medicine. There is also strange sensation in bones, but also kidney problems have been reported. Some side effects can be even life threatening, but it isn’t often.

Health director-general Datuk Dr Ismail Merican believes that Vitamin C administered intravenously is of no real benefit to anyone. I strongly believe that women are being duped into parting with their money by some using baseless claims, he said. He said the perception that Vitamin C helped overall wellness needed to be proved by facts. Action will be taken against errant doctors if complaints are filed against them. It is learnt that the intravenous Vitamin C preparation is imported. The intravenous Vitamin C fad began last year when beauty parlours started promoting it on the basis that it did wonders to the skin besides having anti-ageing properties.(Source: Malaysian Medical Resources, 1995)

I think I’ll just stick to fruits and vegetables. Much more safer then playing with needles!

Advertisements

welcome : marhaban..

pejam celik..
rupa2nya kita dah menjejak dlm bulan rejab..
hari ni, tepat 1 rejab..
yakni,
2 bulan sebelum kita mengahadapi bulan ramadhan..

banyak pendapat tentang fadhilat bulan rejab ni..
ana sendiri jadi pening untuk mencari kepastian..
tapi, teringat dulu..
naqibah ana pernah menasihatkan..

bulan rejab dan sya’ban adalah 2 bulan persediaan..
persediaan untuk menyambut bulan ramadhan..
aneh bukan bila dikatakan “persediaan”??
nah..bukan aneh, tapi kita je yang tak sedar..

2 bulan ni lah kita berusaha melatih diri kita dengan memperbanyak ibadah..
tak bererti bulan2 lain kita blh kurangkan ibadah..
tapi, untuk membiasakan diri dgn amalan2 sunat dan puasa..
bagi menempuh bulan ramadhan yang mulia kelak..

bayangkanlah, anda hanya sekadar amalan harian dilakukan setiap hari..
then, ble tbe bulan ramadhan, anda sibuk beibadah utk mndptkn lailatul qadr..
sanggupkh anda dgn mendadak melipatgandakan amalan anda?
sanggupkh anda melakukan perkara yg bukan kebiasaan anda?

bukan untuk bersikap pesimis..
tapi, realiti yang sering dilihat..
kerana tidak biasa dgn amalan2 sunat dan mmprbnykkn ibadah..
mnybbkn masjid dan surau dipenuhi makmum terawih hny pd awal bln ramadhan..
awal ramadhan, masih berkobar2..namun mulai prtghn, mulai berkurangan..malah pengakhiran, blh dihitung berapa makmum yang hadir..

tapi, hal ni bisa kita perbaiki dgn membiasakan ibadah..
sahabat2 Nabi dahulu lebih awal persediaannya..
mereka mulai bersedia 6 bulan sebelum ramadhan..

apa salahnya kita berusaha utk bersedia..
walaupun hanya tinggal 2 bulan..

pertingkatkanlah amalan ibadah kita..
semoga kita cukup bersedia fisikal dan mental serta semangat ruhiyyah menghadapi bulan ramadan al-mubarak kelak..

wallahu a’lam..

helping hand

hidup di sini..
sering dikelilingi oleh peminta sedekah..
ke mana saja, pasti ketemu..
dlm public transport, di pasaraya, di jalanan..

kedengaran rengekan dan rayuan mereka..
ibu lemah yang menggendong bayi yang sakit..
anak2 kecil yang berpakaian compang camping..
pakcik tua dengan ketidaksempurnaan anggota..

malnutrition..undernutrition..kwasyiokor..marasmus..
semuanya terlintas di benakku..
tapi, bila diri ni memasukkan tgn ke saku..
duitku cuma sedikit..cukup2 utk keperluanku..

namun,masih ku teringat..
tatkala dikupaskan ayat2 terakhir dr surah muhammad..
mendalami erti pengorbanan infaq..
membuatkanku terdorong utk memberi..

ya..harta itu milikNya..mutlak 100% milikNya..
apa yg kita risaukan dgn kehilangan harta?
bukn kita punya,tapi hny pinjaman sementara dariNya..

mungkin ada…
harta kita adalah milik org lain,hanya ditipkan pd kita olehNya..
harta kita yang sgt berlebihan,digunakan dgn pembaziran..
harta kita yang disimpan, hanya utk hiasan..
cuma..kita lupa untuk memerhatikannya..

ya..harta itu adalah nikmat..
tapi, nikmat juga boleh dijadikan ujian..
ujian utk mengetahui adakah kita bersyukur..
ujian utk mengetahui adakah kita tahu guna sebaiknya..
ujian utk mengetahui adakah kita sanggup berkongsi..
ujian utk mengetahui adakah kita mudah utk memberi..

p/s :
– ringankanlah tangan utk menghulur..
namun, jauhilah rasa ujub dan riya’ tatkala tangan itu memberi…Emo4You
– semoga kita digolongkan di kalangan hambaNya yang bersyukur..
dan semoga kita sentiasa dimurahkan rezeki drNya..Emo4You
Ameen ya rabbal ‘alameen…

Tabiat kamu wahai manusia) jika Tuhan meminta kepada kamu harta benda kamu serta mendesak kamu memberikanNya, nescaya kamu akan berlaku bakhil kedekut, dan kebakhilan itu akan melahirkan kemarahan dan kebencian kamu.
(Ingatlah), kamu ini adalah orang-orang yang bertabiat demikian – kamu diseru supaya menderma dan membelanjakan sedikit dari harta benda kamu pada jalan Allah, maka ada di antara kamu yang berlaku bakhil, padahal sesiapa yang berlaku bakhil maka sesungguhnya ia hanyalah berlaku bakhil kepada dirinya sendiri. Dan (ingatlah) Allah Maha kaya (tidak berhajat kepada sesuatupun), sedang kamu semua orang-orang miskin (yang sentiasa berhajat kepadaNya dalam segala hal). Dan jika kamu berpaling (daripada beriman, bertaqwa dan berderma) Ia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain; setelah itu mereka tidak akan berkeadaan seperti kamu
.” (surah muhammad : 37-38)

aduhai hati...

Aduhai hati,
alangkah sukar mendidikmu
mengawalmu,dan mensucikanmu…

bilamana engkau sudah menghampiri-NYA,
banyaklah datang segala ujian

setan tak putus asa untuk
mengodamu,
menodaimu,
juga mengotorimu…

bilamana engkau sudah bersih,
setan itu bijak mengatur langkahnya
untuk menyesatkanmu

dilontarkan benih-benih cinta padamu
kemudian disemainya benih itu
lalu bercambahlah cinta itu…

bilamana cinta itu sudah tumbuh,
maka dicampurkannya pula antara kebenaran dan kebatilan
agar engkau hanyut dibawa panahan sebuah cinta

bila engkau mengingati Rabb
dengan menyempurnakan suruhan
dan menjalankan kewajipan seorang islam
maka engkau akan dihanyutkan
dengan dicampurkannya pula kerinduan…

bila kerinduan itu datang,
engkau mudah cenderung kepada jalan-jalan yang salah
itulah kejahilan yang nyata
sebab engkau mengetahui
ianya salah dan dosa
tapi engkau tetap melakukan
demi hanya sebuah cinta…

bilamana engkau sudah dipertengahan jalan hanyut,
maka dengan limpah kurnia dan rahmat yang Maha Penyayang
diseru dan dipanggil mu setiap masa
kembali kepada-NYA seperti dahulu…

untuk memanggilmu kembali,
diturunkan dengan dihujanimu
beribu masalah dan ujian didalam cinta itu
agar celiklah matamu yang telah buta dek cinta
itulah bukti DIA Maha Penyayang diantara yang Menyayangi…

bilamana engkau telah celik,
peliharalah dirimu sebaiknya
kerana engkau terlalu lembut
dan amat mudah untuk terpesong
pada kenikmatan dunia yang hanyalah sebuah fatamorgana
hanya iman yang dapat menyelamatkanmu
mintalah pada-NYA agar ditetapkan iman…

“Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau sesatkan hati kami seteah Engkau beri petunjuk yang benar dan berilah kami rahmat. Sesungguhnya Engkau Maha Pemberi” ( Surah Ali-Imran: 8 )

why??
kenapa??
mengapa??

manusia sering bertanya padaku…

kenapa daku menyibukkan kehidupanku dengan dakwah??

huuuuu~~….
itu sepatutnya soalan yang tak patut dipersoalkan..
kerana itu adalah kewajipan.. (3:110)
bila sudah menjadi suatu kewajipan, maka kita perlu lakukan..
dalam susah ataupun senang..
segalanya dengan niat untuk mendapat keredhaanNya..

kalau kita malas?
itu bererti kita leka..
bererti kita lupa akan suruhanNya..
kita sombong padaNya..

layakkah kita mendambakan syurgaNya..
tapi, tidak beriman kepadaNya??
jujurkah kita mengatakan kita takut akan nerakaNya..
tapi, kita masih lagi lena untuk melakukan perintahNya?? (2:174)

bersihkanlah dirimu..
sucikanlah ibadahmu..
tuluskanlah hatimu…
ikhlaskanlah niatmu…

Sibuk lahh???

Posted: March 26, 2009 in curhat, ingin menulis.., muhasabah diri

between busy and well organized..

Sibuk..
Suatu perkara yang menyelubungi dirinya..
Menjadi alasan bagi dirinya untuk mundur..
Menjadi jawapannya menjauhkan diri..malah mengasingkan diri..
Menjadi ukuran perbandingan urusan yang dipikul..
Menjadikannya jauh..jauh..dan makin jauh……..

Katanya…
sibuk menguruskan diri..
sibuk dengan kerja yang banyak..
sibuk stadi nota dan buku yang bertimbun..
sibuk dengan ujian dan exam yang berdempet..
semuanya….
sibuk dengan dunia..

katanya..
dah tak mampu urus dengan hal2 lain dah..
dah tak larat pikir2 hal lain lagi..
dah tak sanggup memegang sebarang amanah..
cukuplah diri tu berdiam diri di bilik dan comfort zone..
hanya utk menguruskan ‘kesibukannya’..

tapi..
katanya..
kesibukan tu membuatkan dirinya stress..
letih dan lelah….
Dia cuba menghiburkan diri dan merehatkan minda..
Dia keluar mencari..

Namun,
Dia sudah lupa cara memilih cara benar menghibur diri..
Dia sudah lupa cara memilih sahabat utk meluahkan tekanan jiwanya..
Dia hanyut dengan dunia yang makin menjauhi..

Adakah semuanya ini disebabkan dia sibuk??
Adakah kerana dirinya lupa untuk ‘menguruskan diri’ secara sebenarnya?

Sibuk..
Bolehkah kita masih guna kata ini sebagai alasan kita?
Cukup sibukkah kita untuk dikatakan ‘sibuk’ tu??
Adakah kita dah berusaha menangani ‘sibuk’ kita itu?

Moral yang blh diambil :-
– Masing2 mempunyai tugas dan tangungjawab. Tergantung kita pandai menguruskan atau tidak..Free Emoticons For Your Blog
– Untuk mengelakkan sibuk, kita kena pandai menguruskan masa kita. Anda sibuk, saya juga sibuk, dia juga sibuk, mereka juga sibuk… Free Emoticons For Your Blog tapi terserah kita bagaimana menanganinya..
– Janganlah sibuk menjadi alasan kita menjauhkan diri dari masyarakat.. janganlah sibuk membuatkan kita melepaskan tanggungjawab yang wajib.. janganlah sibuk membuatkan kita leka dengan dunia..Free Emoticons For Your Blog

coffee oh coffee..

Posted: March 5, 2009 in 1, ingin menulis..

duk sol ralit2 baca blog..terjumpe lak satu blog ni..
artikelnye menarik..
about coffe!! my latest favourite drink..
ada tips2 dan info menarik ttg kopi..
so, kepada yang minat kopi, blh la baca..

kopi oh kopi..

artikelnya :

Ups..sudah jam 2 siang, pantas saja mata ini terasa berat sekali. Yup..sindrom mengantuk di tengah-tengah mengerjakan pekerjaan sungguh menyiksa. Dikala pekerjaan sudah menumpuk untuk dikerjakan, mata kita terkena serangan kantuk yang hebat. Hmm…saatnya untuk minum secangkir kopi, untuk memulihkan stamina dan menyegarkan kembali mata yang sudah mengantuk.

Hampir sebagian besar dari kita mengkonsumsi kopi pada saat merasa mengantuk di kantor atau pada saat bekerja. Kopi mengandung zat stimulan (cafein) yang mampu menstimulus otak (sistem syaraf pusat) peminumnya, sehingga ia merasakan kesegaran dan mendapatkan tambahan energi untuk melakukan aktivitas. Seperti halnya saya hari ini, dikala pekerjaan sedang menumpuk namun badan mengalami kelelahan fisik dan konsentrasi mulai buyar, kopi menjadi doping saya untuk menyelesaikan pekerjaan.

Namun dari berbagai penelitian didapatkan bahwa kopi atau kandungan cafein dalam kopi ternyata dapat menghambat penyerapan zat besi. Zat besi merupakan komponen utama dari hemoglobin, yaitu komponen darah yang berfungsi untuk mengikat oksigen dari paru-paru dan mendistribusikannya ke sel-sel tubuh. Dengan kata lain zat besi sangat penting untuk pernafasan sel. Kekurangan zat besi dapat mengakibatkan anda terkena anemia. Apabila anda terkena anemia, maka tubuh menjadi lemas, lesu dan produktivitas anda berkurang. Wanita merupakan kelompok yang rawan sekali terkena anemia. Namun penyerapan zat besi dari makanan oleh tubuh hanyalah berkisar 10-15% saja. Sehingga keberadaan zat-zat yang dapat mengganggu penyerapan besi adalah signifikan sekali bagi ketersediaan zat besi bagi tubuh.

Jadi apa yang harus anda lakukan? Anda senang kopi namun anda juga wanita/pria yang terkena anemia…dan tugas menumpuk pula !! Para ahli menemukan apabila setelah makan kita meminum secangkir penyerapan zat besi akan menurun sebanyak 39% dibandingkan jika anda tidak meminum kopi setelah makan. Efek ini akan semakin meningkat apabila jumlah kopi yang dikonsumsi juga meningkat.

Namun, apabila kopi diminum 1 jam sebelum makan, tingkat penyerapan zat besi normal dan tidak mengalami gangguan. Tetapi jangan meminum kopi 1 jam setelah makan, karena cafein dalam kopi masih dapat mempengaruhi penyerapan zat besi.

Jadi jika anda makan siang jam 12, paling aman anda meminum secangkir kopi pada saat jam 2 siang. Sehingga zat besi yang susah payah anda makan pada menu makan siang tadi dapat diserap secara sempurna oleh tubuh, dan dapat digunakan untuk membantu produktivitas anda di kantor dan pekerjaan.

So..have a nice a cup of coffee today.

Sumber: disarikan dari American Journal of Clinical Nutrition

p/s :
– daku sendiri before ni tak ske minum kopi..tapi sejak2 exam bertimbun2 nih,jd addicted to coffee.Free Emoticons For Your Blog..
– tak minum,maksudnye tak dpt nk stay up la malam tuh.Free Emoticons For Your Blog…tapi,tu la, ble baca artikel ni, br tau ada rules juga dalam minum kopi ni..
– yela, kopi tu kan ada caffein,mesti klo overdose dan overuse ada side effectnye kan?Free Emoticons For Your Blog