Archive for the ‘medic’ Category

What u know about vitamin C??

first of all..let me just introduce u to vitamin C..
Vitamin C (ascorbic acid) is an essential nutrient. Vitamin C is a water-soluble vitamin.

What the importance of vitamin C??

* It is used as an antioxidant, which can protect our body against
oxidative stress.
* Ascorbate is required for different types of essential metabolic
reactions
* Deficiency of vitamin C can lead to disease scurvy in humans
* It is widely used as a food additive
* Ascorbic acid performs number of physiological functions in the
human body like synthesis of collagen, carnitine, and also
neurotransmitters.
* During biosynthesis, ascorbate present in Vitamin C acts as a
reducing agent, which donates electrons and prevents oxidation.
* Vitamin C also acts as an electron donor for eight different
type of enzymes
* Ascorbic acid behaves as a pro-oxidant to reduce transition
metals, such as cupric ions, and ferric ions.
* Vitamin C is present in its higher concentration in immune
cells, and is devoted quickly during infections.
* Vitamin C is known to be natural antihistamine which prevents
histamine release and maximizes the detoxification of histamine.
* It is known that if you take 2 grams vitamin C daily, it can
help to lower blood histamine levels up to 38 percent in adults
in one week.

What should i consume as source of vitamin C??

Because your body doesn’t produce or store vitamin C, it’s important to include vitamin C in your diet. For most people, a small glass of orange juice plus a serving of strawberries, chopped red pepper or broccoli provides enough vitamin C for the day.

here, i list down some foods Rich in Vitamin C
* Rose hip extracts
* Blackcurrant
* Guava
* Strawberry
* Lemon
* Orange
* Kiwi Fruit
* Clementine
* Grapefruit
* Raspberry
* Lychees
* Nectarines
* Peaches
* Mangoes

Vegetables Rich in Vitamin C

* Peppers
* Spring greens
* Brussels sprouts
* Broccoli
* Curly Kale
* Gourd
* Mange-tout peas
* Cauliflower
* Tomato
* Green Cabbage
* Potatoes (good source, large portions)

How much do you need vitamin C??

Most experts advise that you meet your daily vitamin and mineral requirements by eating a balanced diet. For adults, the recommended upper limit for vitamin C is 2,000 milligrams (mg) a day. More accurately Men should intake minimum of 90mg/day and women 75mg/day 200mg – 300mg is a good target.

How about high dose of vitamin C? Is it dangerous?

Any extra vitamin C will simply be flushed out of your body in your urine. So, people with kidney disease should avoid vitamin C supplements. Taking more than 500 mg of vitamin C at any one time provides no advantage. Although too much dietary vitamin C is unlikely to be harmful, megadoses of vitamin C supplements can cause:
* Diarrhea
* Nausea
* Vomiting
* Heartburn
* Abdominal cramps
* Headache
* Insomnia
* Kidney stones

Vitamin C face serum??

Now many beauty products containing vitamin C as serum, especially in the form of creams, lotions and gels. Vitamin C was originally used in skin care products in the form of ascorbic acid. At a 10% concentration and low ph, ascorbic acid has been shown to stimulate collagen, decrease wrinkle depth and have lightening effects on pigmentation. Vitamin C serum will combat and protect you against the harmful effects of Sun, work to fight free radicals with its potent antioxidant as well as reducing fine lines and wrinkles.

It was thought that a minimum 10% concentration was required but newer information indicate that lower concentration (5%) may have benefit. When looking to purchase a Vitamin C Serum it is necessary to pay close attention to the concentration of vitamin C contained in the product. READ THE LABEL!!!Be very cautious when looking at most lotions as they have such a small amount of vitamin c so they can merely claim it is in the product that in the end will offer little to no benefit to your skin. You cannot judge from the prestige or price of the product you buy, you need to look at the concentrations.

For reasons that are not yet known, Ascorbic Acid at a good concentration does not work in everyone. It may only be 60% of the population who get the age reversing benefits of vitamin C. Some people who do not respond to Ascorbic Acid however still get anti-aging benefits from the newer vitamin C derivatives. Vitamin C, however is a potent antioxidant and you still should get the benefits of protection from UV induced cell damage even if it does not keep you looking younger.

There is also side effects using vitamin C serum and u must take precautions. For some people, vitamin C can cause redness and stinging upon application. Usually your skin gets used to the treatment and this kind of irritation will subside. However, sometimes you have to downgrade to a less potent C serum to make it more tolerable. Others even experience allergic reactions, such as itchy red bumps, and cannot use vitamin C at all. It all depends on your skin and how it handles the antioxidant. Besides vitamin C induced irritation, some people breakout from vitamin C products because of their base. Some C serums have silicones or other inactive ingredients (to help keep the vitamin C stable longer) that can be problematic for acne-prone or sensitive skin.

To minimize irritation, it’s important to start using vitamin C at the lowest concentration you can tolerate because once you apply the treatment to your skin, the vitamin C is immediately absorbed (even if you wash it off right away) and stays in your skin until it gets all used up (around 3 days). That could be three days of redness if your skin doesn’t like vitamin C!


How about vitamin C injection?

Attraction of people to try injectable vitamin C is mainly due to antioxidant properties owned by this vitamin. Antioxidants are very popular as a powerful weapon that can destroy free radicals, which can damage healthy cells and can cause various diseases and damage to the skin. In general, the benefits of injectable vitamin C is to boost the immune system, accelerate the healing process, stimulate the rejuvenation of skin cells so skin looks healthier and brighter.

In addition, injections of vitamin C is believed to be more effective because it directly reaches the target on the blood vessels. While other methods of consumption (via oral) believed to be less effective, because of the possibility of vitamin C are easily soluble in water can be lost during the process of metabolism.

Therefore, injections of vitamin C are now starting to demand by the upper middle class, especially those living in urban areas. Moreover, injection of vitamin C is considered safe enough for health. However, giving injections of vitamin C should not be done haphazardly. Giving injections of vitamin C should be performed by physician specialists and through medical examination and interview in advance. This is done to avoid possible side effects can occur in certain body conditions.

Side effects of vitamin C injections can be temporary, but they can be serious. One of the most common is inflammation on the place of administration. There is also possibility of allergic reaction like in any other medicine. There is also strange sensation in bones, but also kidney problems have been reported. Some side effects can be even life threatening, but it isn’t often.

Health director-general Datuk Dr Ismail Merican believes that Vitamin C administered intravenously is of no real benefit to anyone. I strongly believe that women are being duped into parting with their money by some using baseless claims, he said. He said the perception that Vitamin C helped overall wellness needed to be proved by facts. Action will be taken against errant doctors if complaints are filed against them. It is learnt that the intravenous Vitamin C preparation is imported. The intravenous Vitamin C fad began last year when beauty parlours started promoting it on the basis that it did wonders to the skin besides having anti-ageing properties.(Source: Malaysian Medical Resources, 1995)

I think I’ll just stick to fruits and vegetables. Much more safer then playing with needles!

addition for triage –> disaster

Posted: July 6, 2009 in medic

salam..
maaf atas keterlambatan menulis..Emo4You
sbb saya lagi sibuk dgn kuliah yang padat dan exam yg bertimbun..Emo4You
ni br berkesempatan mengulas sket pe yg diminta kemarin..
mengenai pengorganisasian triase..

maaf sekali lagi karena saya tidak pasti benar apa arti permintaannya..Emo4You
tapi saya cuba masukkan bahan yang rasanya terkait dgn request anda tu..Emo4You

bayangkan terjadi suatu senario bencana di sebuah kawasan..
jadi, yang anda perlu mulai lakukan adalah..

1) tim SAR akan melakukan ekstrikasi dan membebaskan korban dari reruntuhan serta mengumpulkannya di daerah yang dinyatakan aman oleh pihak berwajib yang ditetapkan sebagai Area koleksi.

2) petugas2 yang pertama datang bertanggungjawab melakukan triase korban dengan sistem START ( berdasarkan RPM: respirasi, perfusi dan mental) dan mengelompokkan serta memasang label pada korban berdasarkan warna, yaitu ;
– merah : korban cedera berat yang perlu tindakan dan transport
segera
– kuning : korban yang dipastikan akan mengalami ancaman jiwa
dalam waktu dekat
– hijau : korban dengan cedera minor yang tidak membutuhkan
stabilisasi segera
– hitam : korban tewas atau cedera fatal

koordinator tim menentukan area : area komando dan komunikasi, area koleksi, area parkir ambulans, area tunggu/tindakan, area logistik dll..sambil menunjuk petugas penanggujawabnya masing2 termasuk menunjuk petugas yang mengarahkan kemana korban dikirim.

3) petugas yang datang berikutnya atau petugas yang telah selesai melakukan triase akan melakukan resusitasi dan stabilisasi ABC.

setelah pasien stabil, dilakukan immobilisasi dengan bidai atau sejenisnya dan memindahkan pasien memakai scoop stretcher ke tandu.

selanjutnya ke ambulans dan mentransfer korban dimulai dengan korban kelompok merah ke rumah sakit yang sesuai dengan kebutuhan kondisi korban (bisa saja ke rumah sakit pusat rujukan atau bisa saja rumah sakit tipe C atau RS lapangan) sesuai dengan instruksi kepada koordinator pengarah tujuan transfer yang memberikan instruksi kepada koordinator ambulans melalui radio.

korban yang bisa berjalan dminta bantuannya untuk tugas2 yang sifatnya membantu petugas medis.

4) ambulans di pool area yang sudah ditentukan yang dekat dengan area koleksi korban hingga ambulans tidak bisa menghampiri korban, tidak terlalu jauh untuk mengusung korban.

5) petugas komunikasi yang bertugas di pusat komando mengirim berita ke rumah sakit tujuan yang berisi identitas, kondisi, tindakan yang sudah dilakukan, data2 lain yang terkait serta jumlah korban yang sudah dikirim.

6) rumah sakit penerima melakukan persiapan sesuai dengan kebutuhan berdasar data yang diterima melalui radio.

7) jenazah yang tidak teridentifikasi diurus dan dikirim ke bagian forensik rumah sakit oleh petugas non-medis.

ini adalah kesimpulan dari hasil penulisan kemarin.
harap2 penulisan kali ini lebih menjelaskan keadaan yang bisa dibayangkan tugas masing2 petugas..
jika masih ada keraguan, bisa ditanyakan lagi ya..

semoga ini dapat membantu kalian berdua (fina dan alianos) sedikit sebanyak..Emo4You

salam..
haa~~
nih ada latest info utk student2 batch 05..
Free Emoticons For Your Blog

2/3 : last date utk submit semua forms dan data2 yg FK nak utk yudisium..
23/3 : yudisium (utk girls, just kne pakai baju itam putih, takyah pakai kebaya la..whuuu~~ bnyk rumors betul la u all ni..)
25/3 : exam comprehensive (ujian tulis)
28/3 : exam comprehensive (ujian skills lab)
6/4 : masuk hospital (RS Djamil yg terchinto..ho~~)
6/7 : start KKN (wajib?? ahh~~ ada 3 SKS utk ni…)

hmm..semuanya jd makin cepat kan?
yg spatutnye bnyk ms, jd berdempet dh skrg ni..
exam compre dipercepat..Free Emoticons For Your Blog
bg yg blum redi lagi (cam saya la tu..hu~~), cepat2la start skrg..
sbb klo skrg ni start pun, berarti 3 hari utk satu blok..
waaa~~ chaiyok!! Free Emoticons For Your Blog
jgn malas2 lagi ok?hiii~~ Free Emoticons For Your Blog

love ur eyes…consume vitamin A!

Posted: February 19, 2009 in medic

What is Vitamin A deficiency?

Vitamin A deficiency is one of the leading causes of preventable blindness in developing countries. Vitamin A is a fat-soluble vitamin and is found mainly in fish liver oils, liver, egg yolks, butter and cream, green leafy and yellow vegetables.

What are the causes of this deficiency?

Primary vitamin A deficiency is caused by malnutrition.

Secondary vitamin A deficiency is caused by:
Celiac disease, inability to tolerate wheat protein (gluten); often accompanied by lactose intolerance.
Sprue, where nutrients are not absorbed.
Cystic fibrosis, the most common congenital disease in the west; the child’s lungs and intestines and pancreas become clogged with thick mucus; characterised by frequent respiratory tract infections, mal-absorption etc.
Pancreatic disease.
Duodenal bypass.
Congenital partial obstruction of the jejunum.
Obstruction of the bile ducts.
Giardiasis, which is the infection of the intestines with protozoa found in contaminated food and water, causing malabsorption.
Cirrhosis, destruction of the liver parenchyma, the major cause being chronic alcohol intake.
top of page

What are the signs and symptoms?

World Health Organisation has proposed an ocular symptom classification of vitamin A deficiency, which is as follows.

XN: Night Blindness is the earliest symptom of vitamin A deficiency, which is often reported by the mother as reduced visual acuity of the child in the evening and the night-time.

X1A: Conjunctival xerosis or drying of the conjunctiva.

X1B: Bitot’s spots on the conjunctiva.

X2: Corneal xerosis or dryness of the cornea with a granular looking surface.

X3A: Keratomalacia involving less than a third of the cornea. Cornea becomes dry, thin and soft, and then ulcerates. Usually presents with indolent corneal ulcers surrounded by dull lack-luster hazy cornea, ±intolerance to light. The cornea then becomes soft and necrotic with perforation being common.

X3B: Keratomalacia involving greater than one third of cornea.

XF: Fundoscopic changes visible on ophthalmoscopy.

XS: Corneal Scarring compromising severely on visual acuity.

vit A deficiency

Other signs of vitamin A deficiency are:
Frequent infections like measles, diarrhea, and malaria.
Stunted growth.
Anemia.
Malnutrition.
Thickened toad like skin.

How is it diagnosed?

Diagnosis is essentially clinical. Investigations that may help in diagnosis are:·
Fundoscopic examination.
Serum retinol and retinol binding protein level.

How is it treated?

The cause should be corrected.
Administration of oral vitamin A palmitate for two days regularly and once before discharge from the hospital after 14 days is usually effective.
In the presence of vomiting or malabsorption, water-miscible vitamin A must be given IM.
During pregnancy and lactation, prophylactic or therapeutic doses should not exceed two times the RDA to avoid possible damage to the fetus.
Surgical treatment (keratoplasty) is needed in case of Keratomalacia.

Are there any precautionary measures?

Vitamin A deficiency is an easily preventable disorder. Some of the precautionary measures are:
Use of oral vitamin A.
Treatment of malnutrition.
Usage of vitamin A rich foods.
Usage of vitamin A fortified foods.
Treatment of associated disorders.
Screening of siblings of children with manifest vitamin A deficiency.
Administration of vitamin A to lactating women.

** – RDA: Recommended Dietary Allowance, IM: Intramuscular

p/s : rajin2 la consume vitamin A..tak semestinya dr kapsul vitamin, tapi blh je dr fruits dan sayur.. i love carrot juice! yummy…(^o^)/

triase lapangan...

PENDAHULUAN
Penilaian awal korban cedera kritis akibat cedera multipel merupakan tugas yang menantang, dan tiap menit bisa berarti hidup atau mati. Sistem Pelayanan Tanggap Darurat ditujukan untuk mencegah kematian dini (early) karena trauma yang bisa terjadi dalam beberapa menit hingga beberapa jam sejak cedera (kematian segera karena trauma, immediate, terjadi saat trauma. Perawatan kritis, intensif, ditujukan untuk menghambat kematian kemudian, late, karena trauma yang terjadi dalam beberapa hari hingga beberapa minggu setelah trauma).
Kematian dini diakibatkan gagalnya oksigenasi adekuat pada organ vital (ventilasi tidak adekuat, gangguan oksigenisasi, gangguan sirkulasi, dan perfusi end-organ tidak memadai), cedera SSP masif (mengakibatkan ventilasi yang tidak adekuat dan / atau rusaknya pusat regulasi batang otak), atau keduanya. Cedera penyebab kematian dini mempunyai pola yang dapat diprediksi (mekanisme cedera, usia, sex, bentuk tubuh, atau kondisi lingkungan). Tujuan penilaian awal adalah untuk menstabilkan pasien, mengidentifikasi cedera / kelainan pengancam jiwa dan untuk memulai tindakan sesuai, serta untuk mengatur kecepatan dan efisiensi tindakan definitif atau transfer kefasilitas sesuai.

TRIASE.
Triase adalah proses khusus memilah pasien berdasar beratnya cedera atau penyakit (berdasarkan yang paling mungkin akan mengalami perburukan klinis segera) untuk menentukan prioritas perawatan gawat darurat medik serta prioritas transportasi (berdasarkan ketersediaan sarana untuk tindakan). Artinya memilih berdasar prioritas atau penyebab ancaman hidup. Tindakan ini berdasarkan prioritas ABCDE yang merupakan proses yang sinambung sepanjang pengelolaan gawat darurat medik. Proses triase inisial harus dilakukan oleh petugas pertama yang tiba / berada ditempat dan tindakan ini harus dinilai ulang terus menerus karena status triase pasien dapat berubah. Bila kondisi memburuk atau membaik, lakukan retriase.
Triase harus mencatat tanda vital, perjalanan penyakit pra RS, mekanisme cedera, usia, dan keadaan yang diketahui atau diduga membawa maut. Temuan yang mengharuskan peningkatan pelayanan antaranya cedera multipel, usia ekstrim, cedera neurologis berat, tanda vital tidak stabil, dan kelainan jatung-paru yang diderita sebelumnya.
Survei primer membantu menentukan kasus mana yang harus diutamakan dalam satu kelompok triase (misal pasien obstruksi jalan nafas dapat perhatian lebih dibanding amputasi traumatik yang stabil). Di UGD, disaat menilai pasien, saat bersamaan juga dilakukan tindakan diagnostik, hingga waktu yang diperlukan untuk menilai dan menstabilkan pasien berkurang.
Di institusi kecil, pra RS, atau bencana, sumber daya dan tenaga tidak memadai hingga berpengaruh pada sistem triase. Tujuan triase berubah menjadi bagaimana memaksimalkan jumlah pasien yang bisa diselamatkan sesuai dengan kondisi. Proses ini berakibat pasien cedera serius harus diabaikan hingga pasien yang kurang kritis distabilkan. Triase dalam keterbatasan sumber daya sulit dilaksanakan dengan baik.
Saat ini tidak ada standard nasional baku untuk triase. Metode triase yang dianjurkan bisa secara METTAG (Triage tagging system) atau sistim triase Penuntun Lapangan START (Simple Triage And Rapid Transportation). Terbatasnya tenaga dan sarana transportasi saat bencana mengakibatkan kombinasi keduanya lebih layak digunakan.

Tag Triase
Tag (label berwarna dengan form data pasien) yang dipakai oleh petugas triase untuk mengindentifikasi dan mencatat kondisi dan tindakan medik terhadap korban.

Triase dan pengelompokan berdasar Tagging.
Prioritas Nol (Hitam) : Pasien mati atau cedera fatal yang jelas dan tidak mungkin diresusitasi.
Prioritas Pertama (Merah) : Pasien cedera berat yang memerlukan penilaian cepat serta tindakan medik dan transport segera untuk tetap hidup (misal : gagal nafas, cedera torako-abdominal, cedera kepala atau maksilo-fasial berat, shok atau perdarahan berat, luka bakar berat).
Prioritas Kedua (Kuning) : Pasien memerlukan bantuan, namun dengan cedera yang kurang berat dan dipastikan tidak akan mengalami ancaman jiwa dalam waktu dekat. Pasien mungkin mengalami cedera dalam jenis cakupan yang luas (misal : cedera abdomen tanpa shok, cedera dada tanpa gangguan respirasi, fraktura mayor tanpa shok, cedera kepala atau tulang belakang leher tidak berat, serta luka bakar ringan).
Prioritas Ketiga (Hijau) : Pasien degan cedera minor yang tidak membutuhkan stabilisasi segera, memerlukan bantuan pertama sederhana namun memerlukan penilaian ulang berkala (cedera jaringan lunak, fraktura dan dislokasi ekstremitas, cedera maksilo-fasial tanpa gangguan jalan nafas, serta gawat darurat psikologis).
Sebagian protokol yang kurang praktis membedakakan prioritas 0 sebagai Prioritas Keempat (Biru) yaitu kelompok korban dengan cedera atau penyaki kritis dan berpotensi fatal yang berarti tidak memerlukan tindakan dan transportasi, dan Prioritas Kelima (Putih)yaitu kelompok yang sudah pasti tewas.
Bila pada Retriase ditemukan perubahan kelas, ganti tag / label yang sesuai dan pindahkan kekelompok sesuai.

Triase Sistim METTAG.
Pendekatan yang dianjurkan untuk memprioritasikan tindakan atas korban. Resusitasi ditempat.

Triase Sistem Penuntun Lapangan START.
Berupa penilaian pasien 60 detik dengan mengamati ventilasi, perfusi, dan status mental (RPM : R= status Respirasi ; P = status Perfusi ; M = status Mental) untuk memastikan kelompok korban (lazimnya juga dengan tagging) yang memerlukan transport segera atau tidak, atau yang tidak mungkin diselamatkan atau mati. Ini memungkinkan penolong secara cepat mengidentifikasikan korban yang dengan risiko besar akan kematian segera atau apakah tidak memerlukan transport segera. Resusitasi diambulans.

Triase Sistem Kombinasi METTAG dan START.
Sistim METTAG atau sistim tagging dengan kode warna yang sejenis bisa digunakan sebagai bagian dari Penuntun Lapangan START. Resusitasi di ambulans atau di Area Tindakan Utama sesuai keadaan.

Ketua Tim Medik mengatur Sub Tim Triase dari Tim Tanggap Pertama (First Responders) untuk secara cepat menilai dan men tag korban. Setelah pemilahan selesai, Tim Tanggap Pertama melakukan tindakan sesuai kode pada tag. (Umumnya tim tidak mempunyai tugas hanya sebagai petugas triase, namun juga melakukan tindakan pasca triase setelah triase selesai).
1. Pertahankan keberadaan darah universal dan cairan.
2. Tim tanggap pertama harus menilai lingkungan atas kemungkinan bahaya, keamanan dan jumlah korban dan kebutuhan untuk menentukan tingkat respons yang memadai (Rapid Health Assessment / RHA).
3. Beritahukan koordinator propinsi (Kadinkes Propinsi) untuk mengumumkan bencana serta mengirim kebutuhan dan dukungan antar instansi sesuai yang ditentukan oleh beratnya kejadian (dari kesimpulan RHA).
4. Kenali dan tunjuk pada posisi berikut bila petugas yang mampu tersedia :
– Petugas Komando Bencana.
– Petugas Komunikasi.
– Petugas Ekstrikasi/Bahaya.
– Petugas Triase Primer.
– Petugas Triase Sekunder.
– Petugas Perawatan.
– Petugas Angkut atau Transportasi.
5. Kenali dan tunjuk area sektor bencana :
– Sektor Komando / Komunikasi Bencana.
– Sektor Pendukung (Kebutuhan dan Tenaga).
– Sektor Bencana.
– Sektor Ekstrikasi / Bahaya.
– Sektor Triase.
– Sektor Tindakan Primer.
– Sektor Tindakan Sekunder.
– Sektor Transportasi.
6. Rencana Pasca Kejadian Bencana :
7. Kritik Pasca Musibah.
8. CISD (Critical Insident Stress Debriefing).
Sektor Tindakan Sekunder bisa berupa Sektor Tindakan Utama dimana korban kelompok merah dan kuning yang menunggu transport dikumpulkan untuk lebih mengefisienkan persedian dan tenaga medis dalam resusitasi-stabilisasi.

sumber :
MANAJEMEN – PENANGANAN KORBAN BENCANA
TINDAKAN PADA PASIEN GAWAT-DARURAT
Syaiful Saanin, SpBS. BSB Dinkes Propinsi Sumbar.
ělearning @ http://www.angelfire.com/nc/neurosurgery

p/s : esok ada simulasi bencana dan ujian manajemen bencana di lapangan..skills exam..bomba n lecturers pun siap turun kat lapangan utk evaluasi+menilai kami,huuu~~ risau gak,coz last year ramai yg kantoi kat sni..i’ll try my best tomorrow..insyaAllah..